U organizaciji Muftijstva zeničkog i Univerziteta u Zenici večeras je u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici organizovana promocija knjige “Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)”.

O samom djelu, ali i historiji govorili su autori knjige dr. Muamer Džananović, dr. Jasmin Medić i dr. Hikmet Karčić. Također, na promociju su o trenutnim historijskim tokovima i situaciji u Bosni i Hercegovini govorili i domaći profesori sa Univerziteta u Zenici prof. dr. Ajdin Huseinspahić i prof. dr. Dževad Drino.

Muftijstvo zeničko je ovom promocijom nastavilo dobru saradnju sa Univerzitetom u Zenici, a ova saradnja ima za cilj jačanje javnog intelektualnog života u ovom gradu.

Na samom početku prisutnima su se obratili muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević i rektor Univerziteta u Zenici prof. dr. Jusuf Duraković, koji su naglasili da je ova promocija izuzetno važan događaj za Zenicu ali i za Bosnu i Hercegovinu.

Autori su naveli da je djelo rezultat njihovih višegodišnjih istraživanja, ali i naučni odgovor na sve učestalije pokušaje promjene historijskih činjenica i pokušaja relativiziranja i negiranja zločina.

– Ova publikacija sadrži činjenice “druge strane”. Koristili smo dokumente koji su nastali od strane Srpske demokratske stranke. Bilo je jako teško raditi na pripremi ove knjige. Izdvojio bih da su se 1991. godine desile dvije ključne stvari, popis stanovništva i težnja za samostalnom Bosnom i Hercegovinom. Ova dva momenta su ključna za izvršenje genocida – izjavio je autor dr. Karčić.

Jedan od ciljeva za pisanje ove knjige bio je i da se naučno dokaže da RS, odnosno tada tzv. “Srpska republika Bosna i Hercegovina” nije odraz neke spontane reakcije srpskog političkog i vojnog rukovodstva, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i Srbije.

– Motivacija za pisanje ove knjige jeste procjena važnosti ove teme. Neophodno je da se bavimo našom prošlošću, a da u isto vrijeme objasnimo neke pojave koje se veličaju i slave, posebno posljednjih godina. Između ostalog, dokazali smo genocinu namjeru velikosrpske politike na čijim temeljma i nastao entitet RS – kazao je autor dr. Džananović.

Moderator promocije bio je Edin-ef. Kavazović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva zeničkog.