U organizaciji Vakufske direkcije i Muftijstva zeničkog u četvrtak 19. 12. 2019. godine, u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Zenica, održano je savjetovanje za glavne imame, predsjednike i sekretare medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog o vakufima.

Savjetovanje je otvorio muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, koji je selamio učesnike, čestitao Vakufskoj direkciji na čelu sa direktorom hfz. dr. Senaidom Zaimovićem na projektima koje realizira, te istakao da je pitanje vakufa i vakufske imovine jedan od prioriteta u radu Islamske zajednice.

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović govorio je o aktivnostima Vakufske direkcije u prethodnoj godini te planovima za naredni period. Dr. Zajimović akcentirao je projekte koji za cilj imaju ekonomski razvoj i unapređenje vakufske imovine kao temelj u samostalnosti, funkcioniranju i radu svakog džemata i medžlisa.

O temi Zaštita vakufske imovine kroz postojeće zakonske propise i normativne akte Islamske zajednice govorio je Huso Salihović, rukovodilac odjela za pravne, fnansijske opće poslove Vakufske direkcije. Tom prilikom poseban akcenat je dat na obaveze organa i ustanova Islamske zajenice u BiH koje upravljaju vakufskom imovinom na terenu, o poduzimanju pojedinih radnji vezano za vakufsku imovinu. Te obaveze se odnose kako na zakonske obaveze tako i na obaveze koje su proistekle iz nekih od normativnih akata Islamske zajednice u BiH koja tretiraju pitanje upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom.

Na temu Realizacija projekata s ciljem materijalnog jačanja Islamske zajednice, ogledni primjer: “Kultivisanje vakufskog zemljišta” govorio je Omer Camić, glavni imam Medžlisa IZ Bijeljina. Glavni imam Medžlisa IZ Bijeljina je kroz svoju prezentaciju pokazao praktičan primjer kultivisanja vakufske parcele, te ostvarivanja prihoda od ovog načina iskorištavanja vakufske imovine. Kultivisanje vakufske imovine na primjeru Medžlisa IZ Bijeljina je primjer dobre saradnje Vakufske direkcije i Medžlisa IZ Bijeljina, te primjer dobrog iskorištavanja potencijala vakufske imovine.

Na savjetovanju je konstatovano da su vrlo važni ažurnost i pravovremeno zalaganje u vezi sa zaštitom vakufske imovine, te je ukazano na odgovornost svakog pojedinca i pravnog lica u zaštiti i unaprjeđenju vakufske imovine.