U nedjelju 15. maja 2022. godine u džematu Jelah svečano je obilježeno 50 godina postojanja ovog tešanjskog džemata. Od njegovog osnivanja i otvorenja džamije ovaj džemat karakterisali su predan i u kontinuitetu dobro organiziran rad, kao i intezivan razvoj džemata.

Svečanom obilježavanju godišnjice džemata Jelah, pored velikog broja džematlija i tešanjskih hafiza i imama na čelu sa glavnim imamom mr. Fuad ef. Omerbašićem, prisustvovao je i muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

Muftija Dizdarević čestitao je džematlijama, džematskom odboru i imamu Almir-ef. Hadžiću vrijedan jubilej, 50 godina od osnivanja džemata.

– Džemat kao osnovna organizaciona jedinica, bez obzira na njegovu veličinu, beskrajno je važan za ukupno funkcionisanje Islamske zajednice, istakao je muftija zenički u svom obraćanju džematlijama.

Program je upotpunjen učenjem Kur'an-i Kerima i ilahija, a ajete iz Kur'ana časnog učili su hafizi: Nermin ef. Ibrahimović, Almir ef. Salkanović, Anes ef. Mulić, Ahmed Delić, mr. Almir ef. Hadžić i predstavnik Dijaneta R. Turske.

Džamija Sulejmanija u džematu Jelah otvorena je davne 1971. godine, a ime je dobila po tadašnjem reisu-l-ulemi Sulejmanu ef. Kemuri koji je prisustvovao činu otvaranja. Džemat Jelah danas broji oko 940 domaćinstava.