U utorak 04. februara 2020. godine Muftijstvo zeničko i Medžlis Islamske zajednice Zenica organizovali su u Zenici javnu tribinu pod nazivom “Politika Kine spram Ujgurskih muslimana”. Učesnici tribine bili su prof. dr. Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i dr. Harun Karčić, novinar i voditelj na Al Jazeera Balkans.

Govoreći o motivima organizovanja ove tribine muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević kazao je kako bosanski muslimani imaju svoje izazove, ali uvažavaju i razgovaraju i o muslimanima širom svijeta jer su i drugi pokazali suosjećanje prema nama.

Muftija Dizdarević istakao je da tribina nema za cilj osuđivanje Kine niti politike te države, već da na temelju istraživanja relevantnih autora sagledamo šta se tamo zaista događa.

Prof. Turčalo u svome izlaganju osvrnuo se na kinesku vanjsku politiku i njen utjecaj u regiji, na koji se način ostvaruju politički, ekonomski i drugi aspekti utjecaja, te kako se kineski utjecaj može reflektirati na integracije Bosne i Hercegovine i zemalja regije u Evropsku uniju. Dodao je kako Kina uglavnom investira u infrastrukturne i energetske projekte na način da osigurava svoja ulaganja kroz državne garancije.

Dr. Harun Karčić predstavio je dio saznanja do kojih je došao tokom višegodišnjeg istraživanja o muslimanima Ujgurima koji naseljavaju kinesku pokrajinu Xingjiang. Posebno je istakao da je u razgovoru sa Ujgurima koji su prebjegli iz ove kineske pokrajine saznao da je politika koju Kina provodi veoma agresivna, da su porodice razdvojene, da se urušava društveno tkivo ujgurskih muslimana, da su im vrlo često zabranjeni nošenje marame ili puštanje brade, post u ramazanu i da ih to podsjeća na najtamnije dane ranog kineskog komunizma 50-ih godina. Najviše ih boli što cijeli svijet šuti i što o tome šute muslimanske zemlje, kazao je Karčić.