Mevludskim programom, te dodjelom vakufnama i priznanja zaslužnim džematlijama, završena je šesta po redu manifestacija “Dani Medžlisa Islamske zajednice Doboj” u okviru koje se obilježava i 500 godina institucionalnog i organizovanog djelovanja Islamske zajednice u Doboju.

Ističući važnost džemata, muftija zenički hafiz, dr. Mevludin-ef. Dizdarević u obraćanju prisutnima istakao je kako je ovo posebno važan dan za Medžlis Doboj.

– Moramo se prisjećati vlastite prošlosti, jer narod bez prošlosti nema budućnost. Drago nam je da su se ovi ljudi opredijelili na obilježavanje ovog dana. 500 godina nije malo, nije šala – poručio je muftija Dizdarević, dodavši kako očekuje da MIZ Doboj nastavi kontinuitet obilježavanja, jer se time osnažuje opstanak islama u srcu i u Bosni i Hercegovini.

Institucionalno djelovanje Islamske zajednice u Doboju računa se od 1520. godine kada je sagrađena Selimija džamija u dobojskoj čaršiji, iako je prvi susret sa Osmanlijama zabilježen još 1415. godine, a od 1476. godine Doboj je u okviru uređene osmanske vlasti.

Glavni imam MIZ Doboj Ibrahim-ef. Halilović u svom obraćanju kazivao je o važnosti Zajednice.

– Čuvajmo našu Zajednicu, brinimo se o njoj i na taj način ulažimo u nas i u budućnost naše djece. Ovo je šesta uzastopna manifestacija, i nadamo se da ćemo je organizovati i u budućnost – kazao je on.

Četverodnevno obilježavanje Dana Medžlisa Islamske zajednice Doboj, obilovalo je raznim sadržajima, svečanostima, predavanjima, mektepskim sportskim susretima i prijemima.

(Maid Dizdarević/ Preporod.info)

https://www.youtube.com/watch?v=j_Z5EkDTM6k