U srijedu, 26.10.2022. g. u prostorijama Muftijstva zeničkog provedena je edukacija za članove Okružne izborne komisije i članove izbornih komisija medžlisa na području Muftiluka zeničkog u organizaciji Glavne izborne komisije IZ (GIK).

Na edukaciji o izborima unutar Islamske zajednice izlaganja su imali Mensur Karadža, u svojstvu predsjednika GIK-a, sekretar GIK-a Faruk Hašimović i član mr. Elvir Mehić. Moderator edukacije bio je Adnan Husić rukovodilac službe za pravne i ekonomske poslove Muftijstva i predsjednik OIK-a za područje Muftiluka zeničkog.

Prisutni su se upoznali sa izbornim pravilima, aktivnostima provedenim u dosadašnjem toku procesa, kao i terminima za završetak narednih koraka.

Nakon izlaganja prisutni su imali priliku da postave pitanja o određenim nejasnoćama, ali i da iznesu određene dileme. Na kraju se obratio i muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

Izbori na nivou džemata za džematske odbore, predstavnike u Skupštini medžlisa i izborno tijelo koje bira sabornike bit će održani u petak 2. decembra 2022. Izbori za članove Izvršnog odbora Medžlisa bit će organizovani u subotu 17. decembra, a za članove Sabora IZ u nedjelju 18. decembra 2022. godine.