U ponedjeljak, 09. oktobra 2023. godine, u Islamskom centru “Sultan Ahmed Zenica”, održan je stručni seminar za imame Medžlisa Islamske zajednice Zenica, kojim je završen ciklus seminara za imame Muftiluka zeničkog, a povodom početka mektebske 2023/2024. godine.

Organizatori seminara su Muftijstvo zeničko i medžlisi Islamske zajednice Muftiluka zeničkog u saradnji sa Upravom za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Seminar je obuhvatio više tema koje su od suštinskog značaja za rad imama, obuhvatajući sve aspekte imamskog, hatibskog i muallimskog rada.

Nakon pozdravne riječi glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub-ef. Salkice, uvodnim obraćanjem prisutnim se obratio direktor Uprave za vjerske poslove hafiz dr. Mensur ef. Malkić koji je uputio nekoliko savjeta za uspješan rad imama.

Temu “Imam i džemat – temelji zajednice” imamima je predstavio Mensur ef. Pašalić, voditelj Odjela za džemat i imamet. Zatim se prisutnim imamima obratio dr. Enes ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade, koji je prezentirao temu “Mekteb – osnova odgoja”. Mr. Meho ef. Šljivo, voditelj Odjela za hatabet i vaz, svojim predavanjem na temu “Govor je Božiji dar” istakao je važnost komunikacije i predavanja u kontekstu vjerske službe, podsjećajući prisutne da je svaki govor prilika za širenje Božije riječi.

Na kraju, muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević u svom obraćanju istakao je da ukoliko želimo da stvari učinimo boljim, nema drugog puta nego da radimo na vlastitom obrazovanju.

Moderator seminara bio je Edin ef. Kavazović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva zeničkog.

Ovaj stručni seminar predstavlja značajan korak u osnaživanju imama u obavljanju njihovih dužnosti i služenju zajednici, te naglašava važnost kontinuiranog obrazovanja i razmjene iskustava unutar Islamske zajednice.

Nakon seminara, organiziran je obilazak Islamskog centra “Sultan Ahmed Zenica”, na kojem su završeni građevinski radovi, a trenutno su u toku aktivnosti na opremanju prostorija inventarom i određene tehničke popravke. Za svečano otvorenje se čeka potvrda o dolasku generalnog donatora iz Kuvajta, nakon čega će i drugi sadržaji Islamskog Centra biti stavljeni u funkciju.