U nedjelju, 08. oktobra 2023. godine, u džamiji Trnjak-Donja džamija u Doboju upriličen je Dan Medžlisa IZ Doboj. Ovogodišnje obilježavanje Dana Medžlisa imalo je još jedan dodatni značaj zbog tezkiretname, obilježavanje 30 godina od šehidske smrti imama Almir ef. Mešića, čime ova generacija muslimana Bošnjaka čuva dini islam na ovim našim prostorima.

U sklopu obilježavanja dana Medžlisa dodijeljuje se i posebno priznanje pod nazivom Almir ef. Mešić, a koje se dodijeljuje istaknutim pojedincima, institucijama i organizacijama za doprinos u širenju misije Islama, promociji islamskih vrijednosti i znanja kao i za razvoj i unaprijeđenje rada Medžlisa IZ Doboj.

Pored glavnog imama Ibrahim ef. Halilovića i predsjednika Medžlisa Jasmina Hadžikadunića, ovoj manifestaciji prisistvovali su muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević, vojni muftija Hadis ef. Pašalić, glavni imam oružanih snaga Nesib ef. Hadžić, te brigadni imam u kasarni “Vojvoda Radomir Putnik” u Doboju Nedžad ef. Ljevaković.

U svojim obraćanjima glavni imam oružanih snaga Nesib ef. Hadžić i muftija vojni Hadis ef. Pašalić kazali su nešto više o tezkiretnami i kulturi sjećanja, izrazivši zahvalnost Medžlisu IZ Doboj što danas zajedno s Uredom vojnog muftije obilježavaju sjećanje na poginulog imama šehida Almir ef. Mešića.

Muftija zenički, hafiz prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević, čestitao je rukovodstvu Medžlisa IZ Doboj, imamima i svim muslimanima Dan ovoga Medžlisa.

„Moramo se prisjećati vlastite prošlosti, jer narod bez prošlosti nema budućnost. Drago nam je da ste se opredijelili na obilježavanje ovog dana.” – poručio je muftija zenički, dodavši kako očekuje da Medžlis IZ Doboj nastavi kontinuitet obilježavanja, jer se time osnažuje opstanak islama u srcu i u Bosni i Hercegovini.

Na kraju manifestacije uslijedio je svečani dio dodjele nagrada i priznanja. Komisija za dodjelu priznanja Medžlisa IZ Doboj usvojila je zaljučak da se ovogodišnje priznanje “Almir ef. Mešić” dodijeli Muhamedu Džebiću za predan rad i nesebičan angažman u džematskom odboru, kao član, blagajnik i predsjednik/mutevelija.

(Tekst: Medžlis IZ Doboj / Foto: H. P.)