U okviru programa Vjersko-kulturne manifestacije ”Lastavica 2021.”, u petak 23. jula 2021. godine, muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević posjetio je džemat Arnauti, Medžlis Islamske zajednice Zenica, i tom prilikom održao hutbu i klanjao džuma-namaz.

Tokom hutbe, muftija Dizdarević se osvrnuo na obilježavanje mjeseca sjećanja na genocid. U tom kontekstu je naglasio kako sistemski i kontinuirani zločini nad Bošnjacima nisu vezani samo na agresiju na Bosnu i Hercegovinu devedesetih.

– Podsjetit ću vas da je samo u Prvom balkanskom ratu broj muslimana Balkana smanjen za 26 posto. Radi pojašnjenja, Francuska je nakon Prvog svjetskog rata proglasila demografsku katastrofu, a izgubila je jedan posto stanovništva – kazao je muftija Dizdarević.

Osvrnuo se i na procesuiranje i odgovornost zločinaca.

– Tokom cijelog perioda od Prvog svjetskog rata do agresije na Bosnu i Hercegovinu, Srbi koji su dominantno činili zločine proglašavani su herojima. Tek su nakon agresije zločinci izvedeni na stub srama i kažnjeni. Naravno, neće svaki zločinac biti kažnjen, jer se radi o hiljadama ljudi, ali niti jedan zločinac neće moći mirno spavati – istakao je muftija.

U drugom dijelu hutbe, muftija je tematizirao značaj manifestacije “Lastavica” koja svjedoči uzorit odnos prema tradiciji.

– Lastavica je susret čovjeka sa Allahom, čovjeka sa prirodom i čovjeka sa čovjekom. Sa Allahom se susreće učenjem tradicionalne dove, sa prirodom se susreće izlaskom na brdo, dok se sa čovjekom susreće prilikom okupljanja na programima – kazao je muftija Dizdarević.

Snimak hutbe muftije Dizdarevića možete pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Muftijstva zeničkog.