Pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića i Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini, danas je u organizaciji Islamskog pedagoškog fakulteta (IPF) Univerziteta u Zenici održana Naučno-stručna konferencija s međunarodnim učešćem o temi “Psihološka i duhovna zaštita i podrška u kriznim situacijama”.

Kao izaslanik reisu-l-uleme, muftija zenički doc. dr. sc. hfz. Mevludin ef. Dizdarević kazao je da je današnja konferencija imala zadaću da propita psihološke i duhovne potencijale u suočavanju sa kriznim situacijama.

– U BiH i na Balkanu općenito ne fali kriznih situacija. S obzirom na to da smo svi suočeni, u većoj ili manjoj mjeri, sa vrlo teškim iskušenjima koja proizvode značajne traume na svakog pojedinca, u tom pogledu zadaća nauke jeste da se suoči sa tim fenomenima i da pokuša dati naučno relevantne odgovore kako se nositi sa tim. Duhovnost i vjera jeste jedan od bitnijih faktora koji omogućavaju pojedincu da se na jedan adekvatan način sačuva integritet ličnosti i da iznese teret života na najbolji mogući način – poručio je muftija Dizdarević.


Muftija zenički, hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević

Na današnjoj konferenciji, koja je okupila učesnike iz naše zemlje, Hrvatske, Slovenije i Švicarske, muftija zenički i dekan Fakulteta prof. dr. Muharem Adilović govorili su o temi “Empirijska evaluacija kvaliteta reakcije Islamske zajednice na kriznu situaciju izazvane virusom Covid-19”.

Dekan Fakulteta prof. dr. Muharem Adilović istakao je da je savremeni kontekst života okarakteriziran izuzetnim dinamičnostima promjena, pri čemu te promjene i takav kontekst ostavljaju izuzetnog traga na čovjeka.

– Sve to djeluje na ličnost, na mentalno zdravlje. Postavlja se pitanje koliko nam religija, religijska praksa i religijske zajednice sa svojim aktivnosti mogu pomoći u očuvanju mentalnog zdravlja u zajednici. Ovo je tema koja je jako aktuelna i interesantna u naučno-istraživačkom kontekstu i mi smo je danas pokušali prezentirati kroz rezultate istraživanja do kojih smo došli i utvrditi u kojoj mjeri vjera i religijska praksa danas utječu pozitivno na mentalno zdravlje osoba u savremenom kontekstu – poručio je profesor Adilović. 

Prof. dr. Anela Hasanagić ocijenila je Konfernciju veoma značajnom, jer su njeni učesnici, svako iz svoje oblasiti, predstavili viđenja o problemu koji nas sve mori već godinu dana.

– Suočavamo se sa nekakvim novim izazovima koje do sada nismo imali priliku iskusiti. Imali smo iskustvo rata i preživjeli smo i to što nas je tada okupiralo, i naravno iscrpilo. Mnogi ljudi kada je nastupila ova vanredna situacija izazvana virusom Covid-19 imaju upravo to sjećanje rata. Danas smo govorili o mentalnom zdravlju i o tome koliko je važnao pružiti ljudima psihološku podršku i koliko je važno jačati tu duhovnu stranu čovjeka kako bi se mogao oduprijeti ovome što trenutačno svi preživljavamo – istakla je prof. dr. Hasanagić.

Tokom današnje konferencije dr. Halil Mehtić je govorio o duhovnoj snazi kao prevencijskom faktoru u suočavanju sa kriznim situacijama, dok su doktori Josip Bošnjaković i Drago Jarebic govorili o temi “Vjerovati u Boga ljude čini otpornijim”. O temi “Utjecaj vjerovanja na psihičku stabilnost” govorio je dr. Zuhdija Adilović, dok je dr. Sedad Dizdarević na primjeru Mesnevije govorio o tesavuffu kao ishodištu različitih psihoterapijskih tehnika.

Cilj ovog konferencijskog projekta bio je ukazati na prevencijski aspekt psihološkog i duhovnog osnaživanja društva i pojedinca za adekvatno suočavanje sa kriznim situacijama, te istaknuti ulogu psihoterapijskih tehnika i duhovnosti u zaštiti i podršci osobama u kriznim životnim situacijama.

Snaga vjere i duhovna snaga pojedinca imaju preventivnu ulogu i osnažujući su faktor u kriznim situacijama i izazovima života s kojima se pojedinac suočava. Također, psihologija je iznjedrila niz prevencijskih programa i psihoterapijskih tehnika koji su u funkciji jačanja protektivnih faktora pojedinca u suočavanju s izazovima, te podrške i tretmana osoba koje u stresnim životnim situacijama imaju teškoće u svom ukupnom funkcioniranju.

Konferencija je održana u prostorijama IPF-a uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

(Preporod.info)