U četvrtoj emisiji Poruka vjere, poruka dobra koja se emituje u iftarskom programu televizije BIR o snazi vjere govorio je dr. hafiz Mevludin-ef. Dizdarević, muftija zenički.

– Čovjek živi u ponoru kosmosa i postoje dva orjentira koji ga definiraju. To su vrijeme i prostor. Suočenom sa beskonačnim prostorom i vremenom čovjeku treba nešto za što će se čvrsto uhvatiti kako bi sačuvao ravnotežu – kaže hafiz Dizdarević objašnjavajući porijeklo vjerničke snage.

Naveo je da vjera omogućava čovjeku da u moru besmisla sačuva tračak smisla koji omogućava da opstoji i da u najtežim životnim situacijama pronađe rješenje. Vjernika svijest o konačnosti ne tjera da živi sa tamnim oblacima iznad njega nego upravo naprotiv, da se raduje svakom danu.

O opasnostima iskorištavanja snage vjere u pogrešne svrhe i pojavama ekstremizma dr. Dizdarević upozorava da se autentična vjera ne može zloupotrijebiti.

– Može se iskoristiti religioznost, a radi se o dva lica iste medalje. Religija je forma vjere. To su institucije, obredi, simboli… a služi za koheziju u određenom prostoru. Vjera, nasuprot tome, unutrašnji je sadržaj – ističe hafiz Dizdarević.

Pojasnio je da je vjera temelj smirenosti i da vjernik ne osjeća nikakvu mržnju ili nelagodu, u miru je sa sobom, sa Bogom, a samim tim i sa ljudima oko sebe.

Dizdarević je govorio o formi i suštini vjere, putu ka istinskoj vjeri ističući da se “vjera ne može doživjeti dok se ne počne živjeti”.

– Ne treba o vjeri pričati nego vjeru treba živjeti – ističe muftija Dizdarević podsjećajući na kur'anski imperativ “vjeruj i radi dobra djela”.

Na kraju je poručio da je vjera ideal, orjentir svakodnevnom životnom trajanju, ali da su ideali cilj kojem stremimo i nikada ne odustajemo.

– Biti vjernik ne znači da si savršen nego da si svjestan svojih nedostataka, i upravo iz tog razloga se trudimo da ih umanjimo i eliminišemo. Zato se na čistoj vjerničkoj duši svaka mrlja vidi – slikovito je zaključio dr. hafiz Mevludin Dizdarević, napominjući da nikada ne trebamo odustati od čišćenja svoje duše.  

Serijal Televizije BIR Poruka vjere, poruka dobra emituje se u iftarskom programu tokom cijelog ramazana a sniman je u auli Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Emisiju uređuju Emira Musa, Edin Hamzakadić, Maid Dizdarević i Amina Svraka.

(Preporod.info)