U utorak, 5. septembra 2023. godine, u atriju Medžlisa Islamske zajednice Tešanj, održan je stručni seminar za imame i mualime medžlisa Islamske zajednice Tešanj, Doboj i Teslić.

Organiziranje stručnih seminara za imame i muallime ustaljena je praksa Muftijstva zeničkog i medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog. Seminar je obuhvatio niz tema koje su od suštinskog značaja za rad imama i muallima, obuhvatajući sve aspekte imamskog, hatibskog i muallimskog rada.

Nakon uvodnog obraćanja glavnog imama Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašića, prvi govornik na seminaru bio je Mensur ef. Pašalić, voditelj Odjela za džemat i imamet, koji je govorio na temu “Imam i džemat – temelji zajednice”. Zatim se prisutnim imamima obratio dr. Enes ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade, koji je prezentirao temu “Mekteb – osnova odgoja”. Mr. Meho ef. Šljivo, voditelj Odjela za hatabet i vaz, svojim predavanjem na temu “Govor je Božiji dar” istakao je važnost komunikacije i predavanja u kontekstu vjerske službe, podsjećajući prisutne da je svaki govor prilika za širenje Božije riječi.

Na kraju, muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević održao je zapaženo predavanje na temu “Značaj neformalnog obrazovanja”. Muftija Dizdarević je istakao da je ljudska civilizacija napredovala kroz generacije zahvaljujući sposobnosti prenošenja znanja, iskustva i spoznaja na buduće generacije.

Ovaj stručni seminar predstavlja značajan korak u osnaživanju imama i muallima u obavljanju njihovih dužnosti i služenju zajednici, te naglašava važnost kontinuiranog obrazovanja i razmjene iskustava unutar Islamske zajednice.

Moderator današnjeg seminara bio je Edin-ef. Kavazović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva zeničkog.

H. P.