Program ovogodišnje ,,Lastavice” bit će upriličen od petka 28. jula do nedjelje 6. augusta 2023. godine.

U petak 28. jula u 10:00 sati planirana je press-konferencija i otvaranje Manifestacije ispred Muftijstva zeničkog, a hutbu u džematu Puhovac održat će dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Muharem Adilović.

U nedjelju 30. jula u 7:30 sati, bit će organizirana planinarska tura na Lastavicu pod nazivom „Lastavici u pohode“. Planirana tura bit će realizirana maršutom: Postojan, Markov kamen, Plato Lastavica, Radinovići. Također, kao i prethodnih godina prijevoz iz Zenice je obezbijeđen kao i ručak za učesnike.

U ponedjeljak 31. jula ispred zgrade Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Zenica bit će organizirana tribina pod nazivom “Bošnjaci, prije svega”, a odmah nakon tribine i kulturno-umjetnički program ,,Priča o Bosni i Bošnjacima“.

U srijedu 2. augusta u ljetnoj bašti ugostiteljskog objekta „Stara Čaršija“ u Zenici planirana je promocija knjige „Ka razumijevanju Kur'ana“ autora hafiza prof. dr. Rifeta Šahinovića. Promotori pored autora knjige bit će hafiz prof. dr. Safvet Halilović, hafiz prof. dr. Safet Husejnović i muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević.

U petak, 04. augusta poslije akšam-namaza u Vrandučkoj tvrđavi bit će upriličen program “Večer Kur'ana“. Predavanja u okviru ovog programa održat će dr. Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese u Tuzli i muftija zenički. Odlomke iz Kur'ana proučit će hafizi sa područja Muftiluka zeničkog zajedno sa hafizom Senadom Podojkom, dok će ilahije i kaside izvesti hor Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

U subotu, 5. augusta poslije akšam-namaza na platou Lastavice bit će organiziran mevlud i zikr koji će proučiti imami Vojnog muftijstva, a predavanje će održati Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja Ilmijje i glavni imam Oružanih snaga BiH.

Centralni vjerski program manifestacije je u nedjelju 6. augusta s početkom u 11:00 sati, uz lastavičke poruke muftije zeničkog hafiza prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarevića i muftije ljubljanskog mr. Nevzet-ef. Porića.

Pozivamo cijenjene džematlije da prisustvuju programima koji su planirani u okviru ovogodišnje Vjersko-kulturne manifestacije „Lastavica 2023.“