Tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija “Lastavica 2022” počinje danas, a ove godine će biti realizirana do 7. augusta. Muftijstvo zeničko je program predstavilo na press-konferenciji u Zenici. 

Na press konferenciji novinarima su se obratili: predsjednik Organizacionog odbora manifestacije ”Lastavica 2022.” muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević, predsjednik pododbora za vjerska pitanja glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod” Zenica prof. dr. Ajdin Huseinspahić i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva zeničkog Edin ef. Kavazović.

Muftija zenički Mevludin-ef. Dizdarević, na press-konferenciji je rekao da je cilj ovogodišnje Lastavice, pored zadovoljavanja vlastitih duhovnih potreba, i posvješćivanje vrijednosti određenih tradicija putem tribina, predavanja i razgovora s učenim ljudima, koji će posvijestiti važnost određenih epoha.

– Lastavica je prilika da razgovaramo o vlastitom identitetu, tradiciji i da posvijestimo neke zanemarene aspekte naše historije. Tako ćemo na tribini “Šta su nama Bogumili” razgovarati o predislamskoj Bosni i Hercegovini i šta je nama ta epoha – rekao je muftija Dizdarević.

Dodao je da će se također razgovarati i o sufijskoj tradiciji “koja je nama vrlo bitna u islamskoj tradiciji, ali na neki način zanemarena”.

“Lastavica 2022” počinje danas tematskom hutbom na džuma-namazu u džematu Seoci, koju će kazivati muftija Dizdarević.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zenica Jakub-ef. Salkica je govorio o vjerskim sadržajima Manifestacije, najavivši “Večer Kur'ana” za večeras poslije akšam-namaza u Vrandučkoj tvrđavi.

– Predavanja u okviru programa „Večer Kur'ana“ održat će mr. Sulejman-ef. Čeliković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj i muftija zenički. Odlomke iz Kur'ana proučit će hafizi s područja Muftiluka zeničkog, dok će ilahije i kaside izvesti hor Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Zenica. Prijevoz autobusom obezbijeđen je ispred Islamskog centra u Zenici u 19:30 sati, a povratak iz Vranduka je nakon jacija-namaza – rekao je Salkica.

U nedjelju 31. jula u 7:30 sati, bit će organizirana planinarska tura na Lastavicu pod nazivom „Tragom bosanskih bogumila“. Planirana tura bit će realizirana maršrutom: Postojan, Markov kamen, Plato Lastavica, Radinovići koju će predvoditi licencirani planinarski vodič Afan Abazović.

Vjerski program se nastavlja u subotu, 6. augusta, poslije akšam-namaza na platou Lastavice kada će biti organiziran mevlud i zikr koji će proučiti hor Medžlisa Islamske zajednice Doboj, a predavanje će održati hfz. Nijaz Aganhodžić, profesor u Medresi “Osman ef. Redžović” u Visokom. Centralni program će početi u nedjelju, 7. augusta u 12.00 sati sa Lastavičkom dovom koju će proučiti muftija zenički, a poseban gost će biti muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, kao izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice.

Programske sadržaje iz oblasti kulture predstavio je prof. dr. Ajdin Huseinspahić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod”, Gradsko društvo Zenica.

U ponedjeljak 1. augusta ispred zgrade BZK „Preporod“ Zenica bit će organizirana tribina pod nazivom “Šta su nama bogumili”, a odmah nakon tribine i kulturno-umjetnički program ,,Priča o Bosni i Bošnjacima“.

– Suština ovog dijela manifestacije je da ukažemo na kontinuitet bošnjačkog identiteta i to je ono na čemu valja istrajavati. Baš kao što ptice lastavice dolaze u našu Bosnu da odnjeguju svoje mladunce, tako i mi svake godine aktueliziramo naš identitet i govorimo o značaju bošnjačkog identiteta i u predislamskom periodu, kako ne bi pali u zamku svođenja Bošnjaka isključivo na muslimane – rekao je dr. Huseinspahić.

Lastavica je dovište i zborište na kojem su se vijekovima okupljali i družili stanovnici okolnih sela koja gravitiraju tom lokalitetu.

Nalazi se na granici općina Zavidovići i Kakanj te Grada Zenica.

(S.S./Preporod.info)