Ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Draženka Subašić potpisala je danas s muftijom zeničkim hafizom prof. dr. Mevludinom ef. Dizdarevićem ugovor o prenosu sredstava Muftijstvu zeničkom u iznosu od 250.000 KM za projekat izgradnje Islamskog centra u Zenici, a sa župnikom don Davorom Topićem ugovor o prenosu sredstava Župi sv. Josipa u visini od 200.000 KM za projekat rekonstrukcije župne crkve u Zenici.

Prema riječima ministrice Subašić, ugovori su potpisani na osnovu ranije donesenih odluka Vlade ZDK-a, a sredstva su osigurana sa Transfera kapitalna ulaganja neprofitnim organizacijama.

– Pokušavamo da vjerske objekte sačuvamo od propadanja, a crkva sv. Josipa je i nacionalni spomenik BiH. Svi znamo koliko je Islamski centar važan za Muftijstvo zeničko i nadam se da će ova sredstva omogućiti završetak ovog kompleksa – rekla je ministrica Subašić.

Izgradnja Islamskog centra u Zenici započeta je 2005. godine, a do sada je u kompleks uloženo oko 10 miliona KM. Prema riječima muftije Dizdarevića, odobrenim sredstvima će se finansirati završni radovi i opremanje Islamskog kulturnog centra.

Zahvalio se Vladi na odobrenim sredstvima, rekavši da je Muftijstvo zeničko bilo prinuđeno da, pored donatora iz Kuvajta, traže i druge izvore finansiranja s obzirom na činjenicu da je došlo do enormnog rasta cijena radova i građevinskog materijala.

– Islamski kulturni centar treba da služi svim građanima i generacijama i na ovaj način dajemo najljepši poklon gradu Zenici. Centar će biti središte duhovnog i kulturnog življenja našeg grada – rekao je muftija Dizdarević.

Naveo je da je otvaranje objekta površine 5.500 kvadratnih metara sa bibliotekom, čitaonicom, vrtićem, centralnim zeničkim mektebom, konferencijskim i drugim sadržajima planirano za septembar ove godine.

Župa sv. Josipa na jesen planira rekonstruisati dotrajali krov i izvršiti uređenje interijera. Župnik don Topić zahvalio se Vladi ZDK na odobrenim sredstvima, naglasivši „da je ovo poruka iz koje se može iščitati podrška narodu i katoličkoj vjerskoj zajednici“.

– Vidio sam otvorenost da podržavaju našu misiju kao vjerske zajednice i u to ime se zahvaljujem cjelokupnoj Vladi ZDK-a, jer svi zajedno smo zaslužni za dobro čovjeka a i ovi objekti služe za opće dobro – rekao je don Topić.

Premijerka Amra Mehmedić je potvrdila opredjeljenost Vlade da nastavi ulagati u infrastrukturu i stvaranje uslova za bolji život u svim gradovima i općinama Zeničko-dobojskog kantona.

(Press služba ZDK)