Danas je u Ferhad-begovoj džamiji u Tešnju održan tradicionalni mevlud Medžlisa Tešanj i centralna manifestacija Muftijstva zeničkog povodom 12. rebiul-evvela, datuma rođenja Muhammeda, a.s. Tom prilikom uručeni su priznanje i nagrada Fonda ”Hasan-ef. Škapur” za doprinos u razvoju islamskih nauka ovogodišnjem dobitniku Mustafa-ef. Spahiću.

Svečanosti mevluda prisustvovali muftija zenički hfz. Mevludin-ef. Dizdarević, glavni imam Medžlisa Tešanj Fuad-ef. Omerbašić, predsjednik IO Medžlisa Tešanj Zehrudin Kruško, brojni imami i džematlije. Mevlud su proučili imami Medžlisa.

Fond brine o budućnosti

Nakon proučenog mevluda prisutnima se obratio glavni imam Omerbašić. U svome govoru podsjetio je na vrijednosti i značaj mevluda. Istakao je, također, vrijednosti Božije milosti oličene u poslanstvu Muhammeda, a.s., te kur'anske poruke čovječanstvu da je Pejgamber, a.s., najdivniji uzor ljudima.

Mevlud nas spaja i povezuje sa životnim putem Muhammed, a.s. – riječi su glavnog imama.

Ukazao je da je mevlud potvrda da će se zajednica muslimana ovih prostora i u budućnosti držati puta Muhammeda, a.s.

– Uz dodjelu priznanja istaknutim ličnostima, nastojimo prepoznati i buduće generacije koje će pronositi glas o Tešnju – kazao je glavni imam Omerbašić dodavši da nastoje ulagati u učenike i studente, podsjetivši na jedan od ciljeva Fonda ”Hasan ef. Škapur”

Istakao je da Komisija za dodjelu priznanja i nagrade nije mogla imati bolji izbor te je prisutne upoznao sa životom i djelom Mustafe Spahića.

I vjera i znanje

Ovogodišnji lauerat Mustafa-ef. Spahić u svome govoru, prije svega, naglasio je vrijednosti znanja, pravedne vladavine, darežljivosti i iskrene vjere. Uz to, podsjetio je da je Muhammed, a.s., dao prioritet znanju u odnosu na vlast.

– Bez vjere nema istine, povjerenja i poštovanja među ljudima. Bez vjere nikada niko neće stići do dženneta. A bez nauke mi smo na ovom svijetu ranjivi i krhki – poručio je Spahić.

Dodao je da vjera u Boga osigurava milost, budućnost te nam daje cilj života.

Iskazao je posebnu radost primanja nagrade i priznanja Fonda ”Hasan ef. Škapur”. Potom je podsjetio da je Škapur diplomant Više islamske šerijatsko-teološke škole uz niz drugih muslimanskih intelektualaca i uleme. Pri tome je podsjetio da su upravo oni, između ostalih, svojim pregnućem doprinijeli razvoju islamskih nauka i očuvanju islama na ovim prostorima.

Spahić je iskazao svoju zahvalnost supruzi, djeci i ostalim članovima porodice za njihovu podršku njegovom radu.

– Do šezdesete godine sam primao kazne, a od tada nagrade – posebno je istakao Spahić.

Alim koji se suočio s izazovima svijeta

Muftija zenički hfz. Dizdarević izrazio je zadovoljstvo i čast da govori ispred svoga medresanskog profesora Spahića.

U svome govoru naglasio je da se uz proučeni mevlud prisjećaju i ukazuju čast trojici ljudi. Prije svega, Muhammedu, a.s., potom Hasan-ef. Škapuru te Mustafi-ef. Spahiću.

– Ljubav prema Poslaniku, a.s., je dio našeg identiteta. Bez nje je teško istinski živjeti islam – poručio je muftija.

Podsjetio je na vrijednost slijeđenja Poslanika, a.s. te dodao da je Škapurovo prevođenje Buharijine zbirke hadisa izraz ljubavi prema Poslaniku, a.s.

– Taj rad u najtežim okolnostima nije mogao biti plaćen. On je iz ljubavi prema Poslaniku to radio s ciljem da nam približi Poslanika, a.s.

Ukazao je na hadis da su alimi nasljednici Poslanika, a.s., a potom govorio o čvrstom karakteru Mustafe Spahića i njegovoj etičnosti.

Posebno je naglasio da Spahić nije izbjegavao suočiti se s izazovima svijeta.

Za bavljenje sadašnjošću i pojavama ovoga svijeta potrebni su znanje i hrabrost – dodao je muftija.

Kazao je da se Spahić bavio suštinskim pitanjima čovjeka, da njegovo ime izaziva poštovanje. Također, muftija Dizdarević je naglasio njegovu nepotkupljivost.

– Mustafa Spahić se nikada nije stidio svoga naroda, niti bježao od njega, od džamije i svega drugoga što simbolizira tradiciju našeg naroda. Današnja nagrada i priznanje su izraz poštovanja prema najboljima od nas – kazao je muftija Dizdarević.

Muftija je uručio priznanje, a nagradu Spahiću je uručio predsjednik IO Medžlisa Kruško.

Devetnaest priznanja i 259 stipendija Fonda

Podsjetimo, Fond ”Hasan-ef. Škapur” osnovan je 2005. godine s ciljem dodjele priznanja i nagrada istaknutim alimima iz oblasti islamskih nauka te stipendiranja učenika i studenata.

S ovogodišnjom do sada je uručeno 19 priznanja i nagrada za istaknute alime, posebno iz oblasti hadiske nauke.

Dans je u prostorijama Medžlisa Tešanj dodijeljeno 16 jednokratnih stipendija za učenike i učenice medresa u Bosni i Hercegovini iz Tešnja. S ovom podjelom Fond je do sada dodjelio ukupno 259 stipendija, što je ukupni novčani iznos od oko 56 hiljada KM.

(Hasan Hasić/ Preporod.info)