Džemat Poljice je u nedjelju, 09. oktobra 2022. godine, poslije jacije-namaza bio domaćin centralne mevludske svečanosti za područje Medžlisa Islamske zajednice Zenica a odlomke Časnog Kur'ana, mevlud i ilahije su učili imami Medžlisa Zenica i gosti.

Prisutnim džematlijama se obratio imam džemata hfz. Husejn-ef. Čajlaković iskazujući im dobrodošlicu i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub-ef. Salkica koji je istakao da je ovogodišnja manifestacija “Želja za Resulom” dvadeseta po redu koju organizira Medžlis Zenica, te je ukazao na važnost njegovanja ove lijepe tradicije sjećanja i slijeđenja Muhammeda, a. s.

Nakon što su se prisutnim džematlijama, svojih milozvučnim glasovima, predstavili izvođači mevludskog programa, muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević se obratio vazu-nasihatom.

“Mi muslimani vjerujemo da je Allah savršen, da je Poslanik čist od grijeha, a od nas je najbolji onaj ko najbolje i najvjerodostojnije slijedi Poslanika Muhammeda, a. s. Poslanik je ideal muslimanima, ideal koji svijetli kao putokaz na nebu, i koji nam govori put kojim trebamo u ovim pustinjskim nedođijama da idemo i kako da stignemo do cilja. To je cilj i smisao ideala, da nam u ovim bespućima svjetskim pokaže put”, poručio je muftija Dizdarević.

Ukazujući na bitnost kontinuiranog slijeđenja Poslanika, a. s., kao ideala, muftija je ukazao na specifikum sa kojim se svaki sljedbenik ideala susreće: “Nevolja sa idealima je što nikad ne može u potpunosti da se dosegne. Ideal koji neki čovjek može dosegnuti, i nije ideal. Ideal je ono čemu se uvijek teži a nikad se do kraja ne dostiže. To je Poslanik, a. s., a naša obaveza je da idemo tim putem i da tragamo za putevima kako se približiti do poslanika.”

Na kraju vaza, muftija je ukazao na važnost ljudskog dostojanstva te pozvao prisutne vjernike da slijede Poslanika, a. s., tako što će čuvati dostojanstvo jedan drugome: “Poslanik je bio omiljen među ljudima jer se kod njega svako osjećao velikim. On je svakoga uzdizao, a mi svakoga ponižavamo, svakoga omalovažavamo. Poslanik je svakome ikram činio i svakome na noge ustajao. Poslanik ni od koga nije tražio da ustane pred njim, ali je on svakome ustajao na noge. Hajdemo svakome ukazati poštovanje i neka se svako u tvojoj blizini osjeća velikim.”