U ugodnom ambijentu suterena Bijele džamije u džematu Novo Radakovo, u srijedu, 27. oktobra 2021. godine, održano je druženje pretplatnika Preporoda a u okviru obilježavanja 50-te godišnjice od osnivanja. Druženju su prisustvovali muftija zenički hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, glavni imam mr. Jakub-ef. Salkica, glavna i odgovorna urednica Preporoda Senada Tahirović i njeni saradnici – članovi redakcije, imami Medžlisa Zenica i veliki broj pretplatnika i čitatelja.

Predstavljajući goste, glavni imam osvrnuo se na značaj Informativnih novina Preporod u proteklih 50 godina postojanja za naš bošnjački narod, njegovu kulturu i tradiciju, te je iskoristio priliku da čestita ovaj jubilej i uspjeh za koji su zaslužni svi predhodni urednici i saradnici, kao i imami i pretplatnici.

Ne krijući zadovoljstvo brojem prisutnih na večerašnjem druženju, glavna urednica Senada Tahirović je istakla: “Zenica je od kako postoji naša Bosna i Hercegovina, srce naše domovine. Nije Zenica samo neko geografsko i domovinsko srce naše zemlje, ona je po svemu sudeći centar našeg džematskog života, duhovna kolijevka muslimana ovih prostora koja je ne samo doprinjela već i dala nemjerljivo u očuvanju i izgradnji naših vjerskih institucija. Mi smo večaras u džamiji, i Preporod je u proteklih eto sad već više od pola stoljeća rastao u džamiji, u krilu naših džemata, osvajao naše duše a produbljivao je duhovne, kulturne i obrazovne temelje našeg naroda, našeg islamskog života u ovoj domovini. U proteklih pola stoljeća mi smo s Preporodom iz dana u dana osvajali vlastitu slobodu, i širili naše medijske i društvene, pa i političke horizonte naše povijesne samosvijesti, opstanka i budućnosti.”

Muftija zenički hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević govoreći o teškom putu Preporoda koji je prošao u proteklih 50. godina istakao je: “Pojava Preporoda je iznimno važna i revolucionarna u historijskom kontekstu, i pored toga što je u tom periodu tih petnaestak stranica koliko je izlazilo bilo jako oskudno, Preporod ipak imao jako bitnu zadaću. Preporod ni u kom slučaju nije bio samo islamski informativni časopis, već je označavao krik ili pokušaj da se artikuliše neki glas za slobodom. On je bio dašak toplog vjetra nakon duge zime. Preporod je bio svjetlo u tami koji je pokušavao da ovaj narod na jednoj historijskoj međi izvuće na selamet. I u tom pogledu Preporod nije imao luksuz da se bavi samo tumačenjem vjere, artikuliranjem uzvišenih duhovnih postulata, Preporod je morao biti i nacionalni i kulturni časopis…Ondašnji imami i mnoge generacije kasnije, su doživljavale širenje Preporoda kao prvorazredan vjerski čin. Kada bi imami nosili Preporod do svojih džamija, i iz džamija do džematlija, nisu to razumijevali kao dijeljenje obične štampe – razumijevali su to kao ibadet, Bogu ugodno djelo. Jer su razumijevali da je misija Preporoda, njihova lična misija.”

U ime redakcije Preporoda, glavna urednica je uručila posebnu Zahvalnicu za izuzetan doprinos Medžlisu Islamske zajednice Zenica a koju je u ime Izvršnog odbora preuzeo hfz. Fahir-ef. Arnaut. Zahvalnica je uručena i glavnom imamu mr. Jakub-ef. Salkici koji je istakao da je ovo zahvalnica svim imamima koji bdiju nad Preporodom.

Izvedbom ilahija, večerašnje druženje je uljepšao i Resul-ef. Alić, a prisutni su mogli pogledati izložbu članaka u listu Preporod pod nazivom: “Enciklopedija našeg identiteta: Zenica – oaza bosanske duhovnosti”, a koja će do 01. novembra biti izložena u atriju Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

(www.mizzenica.ba)