U utorak, 16. marta 2021. godine, na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici održano je predramazansko savjetovanje pod motom ”Ramazanske vrijednosti – putokaz mladima”, koje organiziraju Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Muftijstvo zeničko u saradnji sa Islamskim pedagoškim fakultetom.

Na savjetovanju su učestvovali: Ismail ef. Smajlović – direktor uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević – muftija zenički, prof. dr. Muharem Adilović – dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, Vehid ef. Arnaut – rukovodilac Ureda za zekat, Mensur ef. Pašalić – šef Odjela za džemat i imamet Uprave za vjerske poslove, glavni imami muftiluka zeničkog, rukovodioci službi i koordinatori Muftijstva zeničkog.

Organiziranje predramazanskog savjetovanja s ciljem što kvalitetnije pripreme za ovaj mubarek mjesec ustaljena je praksa Uprave za vjerske poslove Rijaseta.

Ove godine, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi na području BiH, organizirana su pojedinačna savjetovanja za glavne imame po muftijstvima.

U tematskom dijelu programa o podizanju svijesti o važnosti izvršavanja propisanih dužnosti govorio je hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, muftija zenički. O organizaciji vjerskih aktivnosti na području Islamske zajednice u uslovima pandemije govorio je Mensur ef. Pašalić, šef Odjela za džemat i imamet Uprave za vjerske poslove, te o iskustvu prikupljanja zekata u vremenu vanrednih okolnosti Vehid ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat.

Prijedlog zaključaka i završnu riječ na ovom savjetovanju uputio je direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović koji je prisutnima premio selame reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, te istakao da će se i ovogodišnji ramazan odvijati u vanrednim okolnostima, međutim, prošlogodišnje iskustvo ramazana u sličnoj situaciji pomoći će u organizacionom smislu.