U subotu 27. februara 2021. godine, u Bijeloj džamiji u džematu Novo Radakovo, Medžlis IZ Zenica, upriličena je hafiska dova hafizu Maliku Porči.

Hafiska dova upriličena je u prisustvu izaslanika reisu-l-uleme IZ u BiH, hafiza dr. Halil ef. Mehtića, muftije zeničkog hafiza dr. Mevludin ef. Dizdarevića, glavnog imama Medžlisa IZ Zenica mr. Jakub ef. Salkice, zeničkih hafiza, džematlija, rodbine i prijatelja novog hafiza.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ Zenica, Jakub ef. Salkica koji je istakao da je ovo 53. hafiska dova u nizu na području ovog medžlisa.

Priređeni program bio je lijepa prilika za sve prisutne da uživaju u ljepotama Allahove riječi, koje su u okviru svečanosti učili prisutni hafizi.

Muftija zenički čestitao je mladom hafizu, njegovoj porodici i džematu ovaj veliki uspjeh.

– Ovo je velika radost za sve nas, za mladog hafiza i njegove roditelje, ali i za naš Medžlis i naše Muftijstvo, jer bdijući nad Kur'an-i Kerimom, bdijući nad učenjem Kur'ana,  mi ustvari bdijemo nad samim sobom, nad ovosvjetskim i ahiretskim spasenjem. – kazao je muftija Dizdarević.

U ime reisul-l-uleme i Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH diplomu mladom hafizu uručio je hafiz dr. Halil ef. Mehtić, čestitajući hafizu, njegovom muhafizu, Medžlisu i Muftijstvu.

Nakon učenja kratkih sura hafiza Porče, dovu je proučio hafiz dr. Safet ef. Husejnović, imam Sejmenske džamije u Zenici i voditelj zeničke Škole Kur'ana.

Muhaffiz mladom hafizu Porči bio je hafiz mr. Ishak ef. Efendić, kojem je ovo drugi kandidat kojeg je on pripremao i koji je uspješno položio hifz pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na trenutne epidemiološke mjere, broj prisutnih na hafiskoj dovi bio je ograničen.

Hafiz Malik Porča, rođen je 12. 11. 2001. godine u Zenici, od oca Edina i majke Sanele. Posebnu ljubav prema Kur'anu pokazivao je još u mektebu kada je završio kur'ansko pismo pred muallimom hfz. Ishak ef. Efendićem.

Osnovno obrazovanje stekao je u Novom Radakovu, u školi „Skender Kulenović“, a nakon osnovne škole upisuje srednju elektrotehničku školu koju ove godine završava.

U devetom razredu imao je veliko zdravstveno iskušenje od kojeg je uz Allahovu pomoć izliječen. Poslije liječenja od teške bolesti, Allah dž.š. ga je počastio da obavi umru i posjeti sveta mjesta u Mekki i Medini. Po povratku sa umre, poslije jednog razgovora sa muhaffizom hfz. Ishakom, počeo je aktivno učiti hifz metodom krugova, kojeg hvala Allahu pored škole uspješno završava.

Pred Komisijom Rijaseta, cijeli Kur'an napamet proučio je od 28. januara do 11. februara 2021. godine. Pored muhaffiza posebnu podršku imao je od svojih roditelja i porodice, Škole Kur'ana, Medžlisa IZ Zenica, i prijatelja.