Zenica 26. 02. 2021. – Hutbu povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine danas je u džamiji „Bosna“ u Zenici održao Edin ef. Kavazović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva zeničkog.

Hutbu prenosimo integralno:

Hvala Allahu Gospodaru Svjetova. Neka su salavat i selam našem poslaniku, Allahovom, dž. š., miljeniku, Muhammedu, a. s., njegovoj časnoj porodici, čestitim ashabima i bosanskim šehidima.

Poštovana braćo!

Danas je petak 26. februar 2021. godine, odnosno 14. redžeb 1442. hidžretske godine. U ponedjeljak, 1. marta obilježit ćemo ‘Dan nezavisnosti’ naše domovine Bosne i Hercegovine. Zbog toga, danas u ovom mubarek danu, u džamiji Bosna, želim govoriti o Bosni, o vrijednostima domovine, države i naroda. Zato sam hutbu naslovio riječima ”Ne hvali se Domovinom, nego je budi dostojan”. Islam vjernike podstiče na patriotizam, na zajedništvo, međusobnu solidarnost i brigu o državi i narodu.

Muhamed, a. s., prilikom hidžre gledajući Mekku, uzviknuo je: “Nema mi ljepšeg ni dražeg grada od tebe! Da me tvoji stanovnici nisu protjerali iz tebe, nikada te ne bih napustio!”

Poštovana braćo, danas, nakon dvije i po decenije od agresije, naša domovina i naš narod prolaze kroz težak period. Teško stanje u kojem se nalazimo prouzrokovano je objektivnim, ali i subjektivnim okonostima. Objektivne okolnosti proizvode oni koji su i u miru nastavili ono što su počeli u ratu, a to je rušenje države. Danas ne želim govoriti o njima. Želim govoriti o nama, o tome šta mi možemo uraditi da bismo promijenili stanje u kome se nalazimo.

Allah, dž. š., u Kur'anu kaže (Er-Ra'd, 11.):‘’Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda, dok taj narod ne promijeni sebe’’.

Promjena, draga braćo, ne dolazi sama od sebe. Nerealno je očekivati da će sutra biti bolje, samo zato što je sutra. Prvo što trebamo uraditi je – prestati optuživati druge, početi od sebe samoga. Svi smo spremni druge kriviti za mito i korupciju, a pri tom nudimo mito saobraćajcu na cesti, ljekaru u bolnici ili profesoru na fakultetu. Da ima korupcije – ima, to znamo svi, mada smo svi protiv te pošasti. Kako je to moguće? Svi govorimo da treba kupovati domaće proizvode, a samo kupujući stranu vodu trošimo milionske iznose. Političarima su za stanje u državi ili u lokalnoj zajednici uvijek krivi oni iz drugih stranaka. Zamislite šta bi bilo kada bi energiju koju troše na međusobna prepucavanja usmjerili ka stvarnim dušmanima ove zemlje, ali i na rješavanje pitanja koja tište naš narod. Napretka u društvu nema bez truda da nam svima, a ne samo nekima, bude dobro.

Nemojmo draga braćo samo kritikovati, a ništa ne poduzimati, i time biti poput Izraelćana koji su Musau, a. s., govorili: „…Idite ti i Gospodar tvoj pa se borite, mi ćemo ovdje ostati!“ (El-Maide, 24.)

Moramo svi svoj emanet ispuniti i raditi ono što najbolje znamo, na najbolji mogući način. Među nama mora onih koji su spremni žrtvovati se za opće dobro i boriti se da naša sela ne budu napuštena, da naši gradovi budu uređeni, da penzije i plaće budu veće, da liste za čekanje u bolnicama budu manje, da hodimo putevima bez rupa na cesti, da fabrike rade i proizvode nove vrijednosti. Da se, ko’ i sav svijet, vakcinišemo od Kovida, da u društvu zavlada pravda.

Poštovana braćo! U ratu se država brani oružjem, a u miru pravdom i vladavinom prava. Pravda je najjači temelj i garant opstanka jedne države, a u našoj državi je, čini mi se, više ljudi gladno pravde, nego hljeba. Kur’an pravdu ističe kao jedan od suštinskih ideala. Svakog petka u toku hutbe, citira se 90. ajet sure Nahl: ‘’Allah zapovijeda pravdu, da se svačije pravo poštuje, dobro čini, i da se bližnjima udjeljuje, a razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje; da pouku primite, On vas savjetuje’’.

Pravda se najbolje realizira kroz poštivanje zakona. Zakona koji jednako vrijede za siromašne i bogate, za običan narod i našu elitu. Za nepravdu nisu krivi samo oni koji je čine, krivi su i oni koji je odobravaju i oni koji je nijemo promatraju. Poslanik, a. s., govorio je: ”Pomozite zalimu i mazlumu!” Kad su ashabi kazali da im je jasno kako pomoći mazlumu (opespravljenom), ali kako pomoći zalimu, on je odgovorio: ‘Spriječite ga da čini nepravdu!”

Umjesto koncepta hidžre, odlaska iz naše domovine, mlade ljude pozivamo da odaberu koncept borbe za svoja prava, koncept izgradnje sopstvenog imidža kroz obrazovanje, da imaju kritičko razmišljanje o procesima u društvu i da razvijaju poduzetnički duh, da im najveća želja i nada ne bude državna uprava. Mi stariji moramo znati da ovaj problem nećemo riješiti sve dok mladi i sposobni ne mogu doći do izražaja zbog prepreka koje im podmeću pohlepni i podobni!

U ovim teškim vremenima u kojima živimo budimo podrška kome možemo, a svakom je podrška potrebna. Vjera je čovjeku utjeha, a svima nam treba utjeha. Stoga, jessiru, ve la tuassiru, olakšavajte, a ne otežavajte ljudima. Budite im radost, brige i tuge je ionako previše.

Čuvajmo našu Bosnu i Hercegovinu, ona je naša država i domovina! Druge nemamo! Nikada ne zaboravimo da je njena nezavisnost krvlju šehida plaćena!

Gospodaru naš, oprosti nam grijehe, i pokrij loše postupke naše, i usmrti nas s čestitima! Amin!