Zenica 6. 9. 2019. – Hutbu povodom početka mektebske godine muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević danas je održao u Bijeloj džamiji gradskog džemata Novo Radakovo u Zenici.

Hutbu muftije zeničkog prenosimo integralno:

Neka je hvala Allahu, Milostivom i Svemilosnom, Vladaru Dana Sudnjega. Onome ko život i smrt daje, ko bolest i zdravlje daje. Onome ko na pravi put upućuje i u zabludi ostavlja. Onome ko djecu daje i ko je uskraćuje. Neka je salavat i selam na našeg resuli-ekrema, nebijji-muhterema, našeg devletliju Muhammeda, a.s., na njegovu časnu porodicu, uzorne ashabe i plemenite bosanske šehide.

Poštovana braćo.

Ljeto hvala Allahu sigurno prolazi i završava se. Lubenica je sve manje, noći su duže i hladnije a dani kraći i manje sunčani. Mjesec septembar ili rujan kako smo ga nekada zvali, rudi naše šume i poljane i kazuju nam da je vrijeme da naša djeca završe ljetne odmore i krenu na najčasnije putovanje. Da krenu na put učenja i obrazovanja u novoj mektebskoj godini koja počinje od sutra. U ponedjeljak je već krenula nova školska godina, a vrlo skoro će i naši studenti na univerzitetima ući u svoje kabinete. Mektebi i školski kabineti su se krečili i pripremali za svoju misiju. Roditelji su se minulih dana zabavili oko opremanja djece u školu. Valjalo je nakon godišnjih odmora naći pare za udžbenike, za toplu odjeću i kvalitetnu obuću za našu dječicu. Za one starije koji idu na studije treba naći smještaj i ostale potrepštine koje nisu nimalo jeftine.

S obzirom da nam sutra počinje mektebska nastava, a akademska školska godina je već počela, smatram da nam je iznimno važno osloviti i naglasiti pitanje važnosti mektebske nastave i općenito kvalitetnog odgoja i obrazovanja naše djece. Za svaku zajednicu koja drži do sebe, koja razmišlja o svojoj budućnosti nema prečeg i nema važnijeg pitanja. Za muslimane ovo je pitanje tim važnije jer je islam znanje i njegovo stjecanje uzdigao na nivo ibadeta. U islamu je Ibadet učiti i studirati kao što je ibadet klanjati i Kur'an učiti. Ko god misli da je proces učenje neka banalna i neobavezna stvar ne razumije niti islam niti zakonitosti svijeta u kojem živi. Dovoljno je znati da je Kur'an jedina objava koja je svoju svjetsko-povijesnu realizaciju počela sa naredbom učenja. Sam Poslanik a.s. je rekao da je traženje znanja dužnost svakog muslimana i muslimanke.

Draga braćo; Svaki vjernik treba da zna da je temeljni odnos rabba i roba zahvalnost. Biti zahvalan Stvoritelju svjetova na nebrojenim blagodetima je najpreća dužnost svakog vjernika. Zato je prva riječ u Kur'anu elhamdu lillahi rabbil alemin – hvala Allahu Gospodaru svih svjetova. Sa zahvalnošću mi u te blagodeti učitavamo Allahov bereket i one postaju za nas lijek a ne otrov.

Međutim, kako nam je Allah podario raznovrsne blagodati tako od nas očekuje i različite forme i izraze zahvalnosti. „A djela nevjernika, onih koji su nezahvalni su kao varka, fatamorgana u ravnici u kojoj žedan vidi vodu, ali kada dođe do tog mjesta ništa ne nađe. A zateći će da ga čeka kraj njega Allahova kazna…(Nur, 39). Allah dž.š. nam je dao tijelo i savršenim ga sazdao. Dao nam je imetak i zdravlje nam je dao. Dao nam je lijepe kuće i krov nad glavom. Dao nam je porodice i evlade nam je podario.

Svaka od ovih blagodeti zahtjeva svoj specifičan izraz zahvalnosti ili odgovora Allahu dž.š. na njih. Tako recimo na blagodeti zdravlja i stvaranja valja zahvaliti svojim namazom. Na blagodati imetka valja zahvaliti dijeljenjem i pomažući one kojima je Allah dao manje.

Nema sumnje da je jedna od najvećih blagodati koje je Allah podario čovjeku vlastiti evlad, a to znaju ponajbolje oni kojima je Allah uskratio ovu blagodat. Ima onih koji od prve dobiju dijete a nisu zahvalni Gospodaru. A ima i onih koji dižu kredite i daju hiljade maraka ljekarima kako bi njihove hanume začele i rodile im potomstvo. Djeca su golemi dar od Allaha. A zauzvrat od nas Allah, dž. š, očekuje da ih usmjerimo ka pravome putu i da činimo koliko možemo da izrastu u zdrave ličnosti, koje znaju u šta vjeruju i koje znaju kuda idu. Kao što uz svaku mladicu drveta treba zabiti čvrsti štap da bi naraslo uspravnim, tako i dijete treba čuvati uz sebe dok prođe krizne godine formiranja njegovog bazičnog identiteta. Kada prođu te rane godine, onda mu oslonac štapa ne treba. Tada ga slobodno pustite. Ono će rasti i ići pravim putem. Ali kada drvo ukrivo naraste, džaba ti je onda i sa stotinu štapova podupirati ono se neće popraviti. Ono što je nekada mogao uraditi jedan mali štap sada ne može ni sto jedan. Stoga je presudno da od malena bdijemo nad našom djecom i podupiremo ih svojom prisutnošću i odgojnom riječju. Uvijek treba znati, ako ih mi ne budemo usmjeravali i odgajali neko drugi sigurno hoće. Odgojni vakum, naprosto, ne postoji.     

Decenijama su mekteb i škola bili konkurenti u obrazovanju naše djece. Smatralo se da jedno drugo obesmišljava. Nekada se u džamijama govorilo da se u školu ne treba ići, jer će se dijete „povlašiti“. Kasnije su komunističke vlasti potpuno zabranjivali mekteb i govorili da je štetan za djecu. Nisu uzimali u obzir da čovjek nije samo tijelo nego i duh. I da duhu treba hrana kao što je treba i tijelo. Stoga su mnoge generacije ostale bez kvalitetne vjerske naobrazbe iz čega su se nakotile mnoge posljedice. Tako naprimjer istraživanja su pokazala da niko ko je otišao u Siriju da se bori za tzv. Islamsku državu nije završio mekteb. Dakle, samo da nam sačuva djecu od ekstremizma koji buja u svijetu dovoljna je preporuka za mekteb.

Zato nam je važno da kroz mekteb podarimo djeci osnovno znanje iz islama što im treba da mogu biti praktični muslimani. To je garant njihovog uspjeha na Ahiretu. A kvalitetna škola nam je potrebna kako bi osigurali njihov uspjeh na ovom svijetu. Mekteb i škola su dva krila koja našoj djeci omogućavaju da slobodno lete u svijetu oluja i teških vjetrova. Sa jednim krilom to je teško pa i nemoguće.

Stoga mi na kraju dozvolite da čestitam našoj dječici, njihovim roditeljima i svim učiteljima početak nove mektebske i školske godine.

Činim dovu Gospodaru svjetova da djeci u mektebima i našim školama poveća znanje, da našim muallimima i učiteljima poveća mudrost u prenošenju znanja, a roditeljima podari svijest o značaju učenja za naš Dunjaluk i za naš Ahiret.

Amin.