U srijedu 21. februara 2024. godine u prostorijama Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici održana je javna rasprava o nacrtu Pravilnika o službi u Islamskoj zajednici.

Učešće na ovoj raspravi su uzeli glavni imami, predsjednici medžlisa, sekretari i sabornici sa prostora Muftijstva zeničkog. Pored muftije zeničkog, hafiza prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarevića, uvodne opservacije imali su direktor Uprave za administrativno-pravne poslove Rijaseta IZ u BiH Mensur Karadža sa saradnicima Farukom Hašimovićem i Nihadom Mehmedovićem, te predstavnik Uprave za vjerske poslove Bahrudin-ef. Čolo.

“Ovo je ozbiljan i veliki posao. Čestitam Rijasetu IZ u BiH što je preuzeo emanet da ovaj izuzetno važan, odgovoran i krupan posao dovede do kraja.“ – poručio je muftija Dizdarević.

Direktor Uprave za administrativno-pravne poslove Rijaseta IZ u BiH Mensur Karadža je u svom izlaganju istakao značaj donošenja ovakvog pravnog akta u Islamskoj zajednici. Faruk Hašimović i Nihad Mehmedović su predstavili prijedlog Pravilnika o službi, njegove prednosti u odnosu na dosadašnje pravilnike i specifičnostima na koje treba obratiti posebnu pažnju. Bahrudin-ef. Čolo se referisao na one članove pravilnika kojima se unapređuje imamska služba i procedure oko prijema i premještaja imama iz džemata u džemat pojednostave i unaprijede.

Nakon izlaganja predstavnika Rijaseta Islamske zajednice, uslijedile su veoma kvalitetne diskusije gdje je izneseno nekoliko važnih primjedbi i sugestija na ovaj nacrt pravilnika o službi.

Ovom raspravom moderirao je rukovodilac Službe za administrativno-pravne i finansijske poslove Muftijstva zeničkog Adnan Husić.