U utorak 05. novembra 2019. godine, u Zenici je održana 3. redovna sjednica Savjeta Muftijstva zeničkog za vjerska pitanja kojom je predsjedavao muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog i rukovodioci službi Muftijstva, razmatrana su pitanja mektebske nastave i vjeronauke u mektebskoj/školskoj 2019/2020. godini, pripreme za obilježavanje 12. rebiu-l-evvela, prijedlozi i sugestije na Nacrt Pravilnika o distribuciji printanih i drugih izdanja u prostorima Islamske zajednice, realizacija aktivnosti u okviru kampanje protiv poroka kocke, kao i ostala aktualna pitanja iz domena rada Muftijstva zeničkog.

Konstatovano je da se nastava u mektebima i Islamskoj vjeronauci odvija bez većih poteškoća i u skladu sa propisanim nastavnim planovima i programima.

Savjet je usvojio i zaključke kojim su definirane aktivnosti u okviru obilježavanja 12. rebiu-l-evvela, kojim je, između ostaloga, određeno da centralna svečanost za područje Muftiluka zeničkog bude organizirana u Tešnju, u subotu 9. novembra 2019. godine, kada će biti uručeno priznanje ”Hasan ef. Škapur” mr. Mirzi ef. Mešiću.

Također, zaključeno je da na području Medžlisa Islamske zajednice Zenica bude realiziran pilot-projekat Savjetovalište/kancelarija za brak i porodicu, da se u narednom periodu organizira takmičenje muezzina – polaznika mektebske nastave, kao i takmičenje u učenju Kur'ana (amme džuz i tri džuza napamet).