U subotu 06. maja 2023. godine u Vali Recep Yazicoglu džamiji u Maglaju, održana je hafiska dova povodom uspješnog završetka hifza hafize Merjem Bešić.

U prisustvu hafiza, rodbine i prijatelja, dobrodošlicu na početku programa poželio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Maglaj mr. Nevres-ef. Hodžić, a prisutnima se obratio i muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, ukazujući na fadilete učenja Kur'ana i vrijednosti koje Kur'an nudi vjerniku u svakodnevnom životu.

U ime reisu-l-uleme i Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH diplomu hafizi uručio je hafiz Abdulaziz-ef. Drkić, čestitajući hafizi, njenoj porodici, kao i Medžlisu Islamske zajednice Maglaj.

Nakon učenja kratkih sura, dovu je proučio njen muhafiz hfz. Amar Herceg.

Merjem Bešić je rođena 9. jula 1990. godine u Travniku. Kćerka je hafiza dr. Džemail-ef. Ibranović i Zilke Ibranović. Završila je Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku 2009. godine, vandredna je studentica Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu (četvrta godina). Udata je za Aladina Bešića i majka je dvoje djece.

Hifz je počela učiti u drugom razredu medrese, muhafiz joj je bio babo hafiz Džemail, a kasnije, tokom studija, i rahmetli hafiz Fadil Fazlić. Prije tri godine počinje aktivnije sa učenjem hifza. Preslušavanje vode Salih efendija Subašić i njegova supruga Emina. Njihovim odlaskom u drugi džemat tu ulogu preuzima Ahmet-ef. Meškić, novi imam džemata Domislica.

Sredinom prošle godine ulogu muhafiza preuzima hafiz Amar Herceg pred kojim je i okončala učenje.

Hafiza Merjem je 20. februara 2023. godine pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zvanično položila hifz Kur'ana i stekla časnu titulu hafize Kur'ana.