U okviru projekta Muftijstva zeničkog “Poruke sa minbera”, u petak 16. februara 2024. godine muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Muharem-ef. Adilović i glavni imami medžlisa Muftiluka zeničkog, održali su hutbe na području Medžlisa IZ Doboj.

Džuma-namaz u Čaršijskoj džamiji (Selimija) predvodio je i hutbu održao muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, u gradskoj džamiji (Trnjak) dekan IPF-a prof. dr. Muharem-ef. Adilović, u džamiji džemata Ševerlije-Potočani glavni imam Medžlisa Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašić, Kuvajtskoj džamiji u Matuzićima glavni imam Medžlisa Zavidovići Izet-ef. Čamdžić.

U džamijama džemata Velika Brijesnica i Grapska hutbu su predvodili glavni imam Medžlisa IZ Žepče Džafer-ef. Gračić i glavni imam Medžlisa IZ Zenica mr. Sumedin-ef. Kobilica, dok su glavni imami Medžlisa IZ Maglaj mr. Nevres-ef. Hodžić i Medžlisa IZ Teslić Džemail-ef. Hodžić hutbu predvodili u džematima Klokotnica (Polje) i Mala Brijesnica (Škrebe).

– Važno je govoriti o namazu, važno je govoriti o tome da čovjek ne smije izgubiti svoju konekciju sa Uzvišenim Allahom, ali ja bih rekao da danas pored tih obrednih stvari koje su suštinske, potrebno je govoriti o nadi, o samopoštovanju, o dostojanstvu. – istakao je muftija zenički u svojoj hutbi.

Dekan IPF-a prof. dr. Muharem-ef. Adilović u hutbi je kazao: “Kada laž zauzme mjesto istine i kada dezinformacije ljude opiju onda čast vjernika bude ugrožena, njegov obraz ukaljan od strane njegove braće, tada nema mira, niti sigurnosti.”

Glavni imam Izet-ef. Čamdžić u svojoj hutbi govorio je da čovjek razumom i slobodom obdaren sam bira mjesto vječnog boravišta, a Din naš nas uči, put nam kazuje, kako do ugodnog vječnog boravišta.

Poruka hutbe glavnog imama Džemail-ef. Hodžića bila je: “Sustegni se od toga da ljudima činiš neprijatnosti, popravljaj odnose među ljudima i dopusti da i drugi tebe približe drugima, bit ćeš Bogu najdraži.”

Džafer-ef. Gračić, glavni imam Medžlisa IZ Žepče ukazao je na problem samoće u društvu uprkos razvijenim sredstvima komunikacije, a koja je posljedica odsustva empatije među ljudima.

Glavni imam mr. Nevres-ef. Hodžić govorio je o tome koliko skladna porodična atmosfera i porodični život, koji se temelji na islamskom svjetonazoru i vrijednostima, utječe na formiranje zdravih ličnosti, što je preduvjet za zdravo društvo.

Tema hutbe glavnog imama mr. Fuad-ef. Omerbašića bila je “Odnos prema državi i Islamskoj zajednici na primjeru džematlija džemata Ševarlije-Potočani.”

– U važnosti očuvanja identiteta je kvalitet pojedinaca koji zajedno čine jaku zajednicu – istakao je glavni imam mr. Sumedin-ef. Kobilica u svojoj hutbi.