Centralna svečanost na području Muftiluka zeničkog povodom Ramazanskog bajrama održana u Sultan-Ahmedovoj džamiji u Zenici, gdje je bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu kazivao muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

Bajram, naglasio je muftija Dizdarević, donosi “sreću, ali i tragove tuge zbog činjenice da nam je otišao ramazan”.

– Ramazan je, ipak, donio jednu specifičnu atmosferu koja nas je hranila, koja nas je nosila tokom ramazana. Istovremeno, Bajram donosi i tugu zbog činjenice da nemamo priliku da svoju radost Bajrama podijelimo s nekim dragim osobama, koje su preselile s ovoga svijeta i koje nisu više s nama.

To su činjenice koje nam daju i dijelove tuge. Međutim, Bajram je svakako prilika da se, prije i iznad svega, radujemo te da osjetimo i dobijemo tu ramazansku nagradu, zbog čega smo se tokom mjesec dana ramazana zaista trudili, zaista davali- kako se to kaže u predajama: Od sebe, za sebe – naglasio je muftija Dizdarević.

Muslimani su, napominje, tokom mjeseca ramazana “pokazali da mogu pobijediti sebe”, jer je najveći protivnik svakog čovjeka “onaj kojeg svako jutro gledamo u ogledalu”.

– Ako mi za ramazan pokažemo i dokažemo sebi da možmo pobijediti tog neprijatelja, da možemo sebi kazati: Nećeš, radit ćeš onako kako ti moj razum kaže, to znači da možemo pobijediti bilo koga. Upravo ta činjenica proizvodi kod nas tako veliko zadovoljstvo – poručio je Dizdarević.

Razlike u obilježavanju Bajrama ima, jer svaka generacija i svako životno razdoblje nosi svoj način razumijevanja doživljaja vjere, ramazana i Bajrama pa i svako razdoblje, na svoj način, nosi ljepotu ramazana i Bajrama.

– U tom pogledu, ja bih rekao da ne može isto Bajram doživljavati dječak, mladić i osoba u zrelijoj dobi. Svako to razdoblje nosi svoju ljepotu, a ja bih rekao da je i najljepše ono razdoblje u kojem jesmo; najljepši je onaj dan koji traje; najljepše je ono vrijeme koje trenutno imamo…Ja bih rekao da su najljepiši oni Bajrami koje sada živimo – poručio je Dizdarević.

Političarima i bošnjačkim prvacima poručio je da nikada nije bilo vrijeme koje iziskuje potrebu za malo više “kompromisa, dijaloga i razumijevanja drugih”.

– Jer, ukoliko mi, Bošnjaci, ne budemo pokazali saglasnost i spremnost da sarađujemo jedni sa drugima to će neminovno proizvesti krupne posljedice, ne samo na njihove individualne živote, nego na cjelokupnu zajednicu. A sve ono što ugrožava zajednicu i državu,  to je odsustvo kompromisa i dijaloga naših političkih lidrra; nespremnost da se dogovara i razgovara, a to je nešto što zaista nas zabrinjava. Stoga, naravno, vidimo tragove popravljanja; vidimo činjenicu da postoje mogućnosti i potencijal da se u tom pogledu unaprijede, ali držim da do toga treba još doći – smatra Dizdarević.

Dodao je kako malobrojni narodi, kakav je bošnjački – koji jeste malobrojan, ali po baštini univerzalnih vrijednosti, “zadnji sjedaju za sofru, a prvi ustaju”.

– Bošnjaci su tokom i poslije agresije na našu domovinu pokazali da slijedimo, zaista, velike vrijednosti; velike moralne imperative, a što je činjenica koja nas hrabri. Ali, činjenica je, također, da u ovakvoj geopolitičkoj situaciji narodi koji žive na granicama, na međama – o tome govore ozbiljni autori, doživljavaju teška iskušenja.

Da ne bismo dolazili do tih iskušenja, ili da bi ih bilo manje, naše je da budemo organizirani i jedinstveni, ali na način razgovora o zajedničkom dobru, zajedničkih interesa i ciljeva. U tom pogledu, mi smo svi, donekle, zabrinuti određenim najavama koje se dešavaju, ali cijenimo da će naš narod i naši prvaci pokazati dovoljno političke mudrosti da nas provedu kroz ove historijske Scile i Haribde – poručio je muftija Dizdarević.    

Nakon klanjanja bajram-namaza, održano je i tradicionalno čestitanje te prijem u prostorijama Muftijstva zeničkog.

Drugog dana Bajrama, u subotu, 22. aprila, tradicionalno će se obilježiti Dana šehida u svim medžlisima na području Muftiluka zeničkog, a centralna manifestacija za područje Muftiluka bit će organizirana u Zenici. Tako će sutra, u 9.00 sati, delegacije posjetiti centralno šehidsko obilježje „Kameni spavač“ te proučiti Fatihu; u 10.00 sati bit će proučen Jasini-šerif i dova na mezaristanu Prašnice; u 11.00 sati bit će upriličen prijem za porodice dobitnike priznanja “Zlatni ljiljan” u Medžlisu Islamske zajednice Zenica, a  u 12.45 sati proučit će se i hatma-dova za šehide u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji.

U ponedjeljak, 24. aprila, delegacije Muftijstva zeničkog i Medžlisa Islamske zajednice Zenica, posjetit će u 10 sati Kazneno-popravni zavod Zenica, a u istom će terminu, u prostorijama Muftijstva, biti upriličen i prijem za predstavnike medija koji djeluju na području Muftiluka zeničkog.

(Tekst: FENA/foto: H. P.)