Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida za područje Muftiluka zeničkog održana je danas u Zenici na spomen-obilježju Kameni spavač, gdje se učenjem odlomaka iz Kur'ana odala počast svim šehidima.

Dan šehida, koji se tradicionalno obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama, obilježava se danas i u svim medžlisima na području Muftiluka zeničkog.

U bajramskoj hutbi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović naglasio je da su šehidi razlog našeg postojanja, razlog naše slobode i razlog što mi, u stvari, jesmo ovdje gdje jesmo – istakao je na današnjem obilježavanju Dana šehida muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević.

– Naš historijski emanet, naša egzistencijalna obaveza za budućnost je da se sjećamo naših šehida na svaki mogući način i na svakom mogućem mjestu. Stoga, naravno, ambicije Muftijstva zeničkog i ambicije medžlisa na našem prostoru jeste da tražimo sve druge modalitete kako ćemo se sjećati naših šehida. I, evo u Zenici, kao i u mnogim drugim mjestima, imamo tradiciju sjećanja. Na taj način, mi želimo da se sjećamo njih – ne zbog njih, nego zbog nas samih; ne zbog njih, nego zbog naših budućih generacija, jer sjećajući se njih mi u stvari utvrđujemo vlastitu budućnost – istakao je muftija Dizdarević.

Nakon programa na Kamenom spavaču prisutni su se uputili na spomen-obilježje koje se nalazi na gradskom groblju Prašnice, gdje će biti proučeni odlomci iz Kur'ana.

Nakon posjete spomen-obilježja upriličen je prijem za porodice Zlatnih ljiljana u Medžlisu Islamske zajednice Zenica, a u 12:45 sati u Čaršijskoj džamiji bit će proučena dova za sve šehide.

(Tekst: FENA / Foto: H. P.)