U srijedu 14. 8. 2019. godine, poslije akšam-namaza, u ”Vali Recep Yazicoglu” džamiji svečanim programom obilježena je prva desetogodišnjica od otvorenja ove džamije. Program su izveli članovi hora ”Sejfullah” iz Konjica i imami Medžlisa IZ Maglaj.

Svečanosti je prisustvovao i muftija zenički, hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević. U svom obraćanju muftija je prisutne upoznao o nastajanju gradova u islamskoj civilizaciji, kao i ulozi džamija u tom procesu. Čestitao je dosadašnjim imamima i džematskim odborima džemata Novi Grad i ”Vali Recep Yazicoglu” džamije na uspješnom radu i istakao očekivanja da će ova džamija uvijek biti posjećena i služiti svojoj svrsi.

Na kraju programa dodijeljena su priznanja pojedincima koji su dali veliki doprinos, shodno procjeni džematskog odbora džemata Novi grad, u izgradnji džamije, ali i onima koji su se istakli u održavanju džamije i unaprjeđenju sadržaja u njoj.

Pored velikog broja Maglajlija, programu su prisustvovali i gosti iz medžlisa Bosanski Novi, Doboj i Žepče. Inače, gradnja ove džamije je počela u mjesecu septembru 2008. godine, a svečano otvorenje je upriličeno 15. avgusta 2009. godine i istom je prisustvovalo, prema procjenama, oko četrdeset hiljada musafira.