U utorak 16. juna 2020. godine muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević u pratnji glavnog imama mr. Jakub ef. Salkice prisustvovao je obilježavanju Dana šehida džemata orahovičkog sliva, Medžlis Islamske zajednice Zenica.

U okviru manifestacije, koja je organizirana tim povodom, imami i polaznici mekteba proučili su jasin i dovu na šehitlucima u džematu Orahovica-Kovačevići, a na centralnom programu prisutnima su se obratili predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995., glavni imam Salkica i muftija Dizdarević.

Muftija Dizdarević u svojoj besjedi, između ostaloga, istakao je da su nas šehidi poučili najvećoj vrijednosti, a to je žrtva za opće dobro i borba protiv pohlepe, samoživosti i egoizma koji izjeda našu zajednicu. Također, naglasio je da su bosanska sela pokazala da odgajaju ”male ljude” koji u teškim vremenima postaju veliki heroji, kojima možemo zahvaliti za svoj opstanak.

Sa područja džemata orahovičkog sliva 31 šehid je ugradio svoj život u slobodu naše domovine Bosne i Hercegovine, a 16. juna 1992. godine prvi šehid sa ovog kraja bio je Enes Isaković. Upravo ovog datuma obilježava se Dan šehida džemata orahovičkog sliva.