Zenica, 12. 06. 2020.; Muftijstvo zeničko obavještava muslimane, članove i pripadnike Islamske zajednice, da je Savjet za vjerska pitanja Muftijstva zeničkog na posljednjoj sjednici konstatovao da možemo biti zadovoljni sa ramazanskim aktivnostima koje su realizirane na području Muftiluka zeničkog u posebnim okolnostima uvjetovanim pojavom pandemije koronavirusa.

Sve aktivnosti koje su provođene tokom mjeseca ramazana ranijih godina bile su organizirane i ove godine, u mjeri u kojoj je to bilo moguće. Posebno se ističu aktivnosti omladine koja je umjesto organiziranja zajedničkih iftara dijelila iftare onima koji su u stanju potrebe, aktivnosti žena koje su prisustva mukabelama zamijenila učenjem hatme u svojim kućama, prema rasporedu napravljenom putem online aplikacija. Mukabele su se učile u svim džematima, a hafiske mukabele prenošene su putem lokalnih televizija. Posebni programi za mubarek noći organizirani su bez prisustva vjernika, u skladu sa preporukama i uputstvima viših organa Zajednice i nadležnih državnih organa, a svi su prenošeni putem online aplikacija i lokalnih medija.

Savjet Muftijstva zeničkog čestita gl. imamima, imamima, predsjednicima i članovima izvršnih odbora medžlisa, članovima džematskih odbora i svim muslimanima na području Muftiluka zeničkog na iskazanoj svijesti i odgovornosti u pridržavanju odluka i preporuka Islamske zajednice tokom stanja nesreće izazvanog pandemijom koronavirusa, a posebno u mjesecu ramazanu. Posebne čestitke i zahvalnost iskazujemo imamima i džematskim odborima koji su podnijeli najveći teret provođenja svih mjera i preporuka, što je zahtijevalo mnogo odgovornosti i strpljenja.

Također, posebnu zahvalnost upućujemo muslimanima na iskazanoj svijesti i odgovornosti spram Islamske zajednice,  koja se manifestirala i kroz uspješno realiziranu akciju prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra u Bejtu-l-mal, u kojoj je prikupljeno više sredstava u odnosu na prošlu godinu.