Mreža mladih Muftijstva zeničkog u okviru svojih redovnih aktivnosti u decembru 2021. godine realizirala je radionicu „Medijska pismenost“ na tri lokacije za koordinatore i aktiviste Mreže mladih sa područja Muftijstva zeničkog. U Zenici, 14.12.2021. godine, u Bijeloj džamiji u N. Radakovu, u Maglaju, 21.12.2021. godine, u Vali Recep Yazicioglu džamiji i u Tesliću, 28.12.2021.  godine, u džamiji Stenjak.

Obzirom da živimo u dobu u kojem se svijet vrti oko informacija i onih koji njima upravljaju, vrlo je bitno da se razvijaju vještine kritičkog pristupa u analizi medijskog sadržaja.

Radionica Medijska pismenost ima za cilj educirati mlade ljude za kritičko razmišljanje i kreativno stvaranje široke palete poruka korištenjem slika, jezika i zvuka. Budući da komunikacijske tehnologije preoblikuju društvo i utiču na razumijevanje nas samih, naše zajednice i naših različitih kultura, medijska je pismenost ključna vještina za život u 21. stoljeću.

Proces facilitacije radionica vodili su mr. Sumedin-ef. Kobilica i Ahmed-ef. Hrustić, educirani i certificirani facilitatori za radionicu Medijska pismenost.