Pod predsjedavanjem reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića jučer je u Sarajevu održana 36. redovna sjednica Vijeća muftija.

Na sjednici usvojeni zapisnici s 35. redovne i 2. tematske sjednice, te potvrđeni zaključci Vijeća s 19., 20. i 21. telefonske sjednice. 

Razmatrana je i usvojena Informacija o značajnijim aktivnostima reisul-uleme i drugih članova Vijeća muftija između dvije sjednice Vijeća, te usvojen Izvještaj o radu Vijeća muftija za 2022. godinu.

Usvojeni su Izvještaj o radu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu i Izvještaj o finansijskom poslovanju za 2022. godinu, te su ovi dokumenti upućeni Saboru na daljnje razmatranje.

Vijeće muftija usvojilo je i prijedlog Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine.

Na sjednici su razmatrana i dva tekuća pitanja – informacija o pregovorima za potpisivanje ugovora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini s državom, te inicijativa za izmjenu Ustava Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Vijeće muftija je na jučerašnjoj sjednici izrazilo i zahvalnost svim vjernicima koji su dali svoj prilog za nastradale u zemljotresu u Turskoj i Siriji.

(Preporod.info)