U nedjelju 29. augusta 2021. godine, u džamiji džemata Šije, Medžlis Islamske zajednice Tešanj, održana je hafiska dova povodom uspješnog završetka hifza Ahmeda Delića iz Tešnja.

U prisustvu brojnih hafiza, dekana i profesora Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, imama, te velikog broja vjernika, dobrodošlicu na početku programa poželio je imam Belmin ef. Bašić, a prisutnima su se obratili i glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću dr. Hajrudin Hodžić, direktor Udruženja Bošnjaka „Vrijeme – Zeman“ iz Tešnja dr. Jasmin Hadžikadunić,  muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, te izaslanik reisu-l-uleme hfz. mr. Salih ef. Halilović.

Glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić istakao je: “Nas ovdje u Medžlisu raduje što smo, zahvaljujući našim hafizima kojima smo činili hafiske dove, njihovim muhafizima, roditeljima i u najširem značenju našim čestitim i vrijednim džematlijama, imali priliku da se peti put ove godine družimo sa ovim odabranim ljudima – hafizima.”

Muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević u svom obraćanju, između ostaloga, naglasio je: “Činjenica je da Islamska zajednica i Bošnjaci doživljavaju svoju duhovnu i intelektualnu renesansu. Nikada u Bosni i Hercegovini nije bilo više hafiza, nikada naše biblioteke nisu imale kvalitetniju literaturu o dini-islamu. To je nešto sa čime se možemo ponositi. Međutim, ono što je nama sada potrebno jeste da to akumulirano znanje, taj moralni kod Kur'ani-kerima usvojimo i da postane naš obrazac življenja.” 

U ime Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH diplomu hafizu uručio je hfz. mr. Salih ef. Halilović, izaslanik Reisu-l-uleme, čestitajući hafizu, njegovoj porodici, muhafizu, Medžlisu i Muftijstvu.

Hafiz Ahmed Delić, sin Ševal ef. i Šemse Delić iz Šija, rođen je 17. 05. 1998. godine u Tešnju. Osnovnu školu završio je u Šijama, a gimnaziju “Musa Ćazim Ćatić” u Tešnju. Trenutno je student na IPF u Bihaću i vanredno polaže medresu.

Hifz je proučio pred muhafizom hfz. Ahmed ef. Bukvićem, imamom džemata Hamzibegove džamije u Tešnju i rukovodiocem Škole Kur'ana Medžlisa IZ Tešanj.

Hafiz Ahmed hifz je položio 09. augusta 2021. godine pred komisijom Rijaseta IZ-e u BiH u sastavu: Kurra hfz. dr. Dževad-ef. Šošić, hfz. dr. Dževad-ef. Hrvačić, hfz. dr. Muhamed-ef. Čajlaković i hfz. mr. Abdulah-Aziz-ef. Drkić na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu.