U subotu, 08. juna 2024. godine, u Islamskom centru Sultan Ahmed u Zenici je upriličena završna svečanost Kursa islama za mlade “Znanje je snaga, znanje je moć”. Kurs je organizovao Medžlis Islamske zajednice Zenica i Muftijstvo zeničko u saradnji sa Udruženje Bošnjaka Zeman-Vrijeme Tešanj, a pod pokroviteljstvom porodice Nasira el-va’lan el-Mutajri iz Kuvajta.

Završnoj svečanosti su prisustvovali muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević, glavni imam mr. Sumedin ef. Kobilica, predsjednik Udruženja Bošnjaka Zeman-Vrijeme dr. Jasmin Hadžikadunić, rukovodilac Službe muftijstva Edin ef. Kavazović, predavači na Kursu, polaznici Kursa koji su uspješno savladali prvi stepen. Za sve učesnike kursa, organizator je u saradnji sa donatorima obezbijedio prigodne poklone, a četiri najuspješnija polaznika su nagrađena vrijednim novčanim nagradama dok je najspješnija polaznica Kursa nagrađena putovanjem na Umru.

Prisutne su uvodnim riječima poselamili glavni imam mr. Sumedin ef. Kobilica i dr. Jasmin Hadžikadunić kao domaćini svečanosti, iskazujući zahvalnost svima koji su dali svoj doprinos kako bi ovaj projekat bio uspješan te su uputili čestitke svim učesnicima koji su iskazali interes i bili ustrajni u sticanju znanja.

U ime donatora, obratio se Nasir el-va’lan el-Mutajri ističući da mu je zadovoljstvo da prisustvuje ovoj svečanosti koja predstavlja promociju znanja i spremnosti mladih ljudi da uče o svojoj plemenitoj vjeri. Veoma vrijednim je ocijenio i to što je veliki broj polaznica kursa – djevojaka a koje su buduće majke i temelji porodice a samim time i uspješne zajednice. Zahvalio se Muftiji zeničkom, Udruženju Zeman-Vrijeme i glavnom imamu na prilici da kroz podršku ovom projektu čini dobro za bratski narod Bosne i Hercegovine.

“Važno je da se u institucijama Islamske zajednice koja njeguje institucionalno razumijevanje islama, saznaje o islamu od profesora i profesorica koji su svojim naučnim autoritetom dokazali da mogu biti nosioci ovakvih projekata” – poručio je muftija Dizdarević uz čestitke učesnicima Kursa i predavačima, a upućujući dove i zahvalnost za sve one koji su doprinjeli uspješnosti kursa te porodici El-va’lan el-Mutajri koja je bila pokrovitelj ove priče o mladim ljudima željnim znanja i učenja.

Ovogodišnji kurs islama je uspješno završio 41 učesnik a obrađene su teme iz oblasti stila i nadnaravnosti Kur'anskog izraza, emocionalne inteligencije, stabilnosti i donošenja odluka, savremenih ideoloških pravaca, etike i estetike, fikha, uz ugodne i korisne debata i dijalog. Najuspješnije polaznike kursa klasificirala je evaluacija koja je ocjenjivala sve elemente učešća na kursa, pa su u konačnom zbiru najuspješnijim proglašeni sljedeći učesnici:

1. Hadžera Muratović – nagradno putovanje na Umru;
2. Sefira Neimarlija – novčana nagrada u iznosu od 500 KM;
3. Emir Klobodanović – novčana nagrada u iznosu od 400 KM;
4. Sumeja Sjerotanović – novčana nagrada u iznosu od 300 KM;
5. Amra Muminović – novčana nagrada u iznosu od 200 KM.

Upućujemo iskrene čestitke svim učesnicima Kursa a posebno čestitamo najuspješnijima s nadom da će im znanje i iskustvo koje su stekli tokom Kursa biti od koristi na njihovom životnom putu.

(www.mizzenica.ba)