U nedjelju, 08. augusta 2021. godine, sa akšam-namazom muslimani obilježavaju početak Nove hidžretske 1443. godine. Noć između nedjelje i ponedjeljka je mubarek noć, a ponedjeljak je prvi dan mjeseca muharrema Nove hidžretske godine.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća deset dana od godine sunčevog kalendara. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, r. a., a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra-preseljenje Muhammeda, a. s., iz Mekke u Medinu koja se dogodila 622. godine.

Muhammed, a.s., je bio prisiljen napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Medina, ili Jesrib kako se tada zvala, ponudila mu je utočište i Poslanik, a. s., je napustio noću svoj grad i preselio se u Medinu u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti.

Deseti dan mjeseca muharrema naziva se Danom Ašure, a ove godine pada na dan 18. augusta 2021. godine. Preporuka Božijeg poslanika Muhammeda, a. s., je da se posti 9. i 10. muharem, ili 10. i 11. dan ovoga mjeseca.

Muftijstvo zeničko svim muslimanima i muslimankama čestita nastupajuću novu hidžretsku godinu uz dovu Allahu, dž.š., da nam podari pameti i mudrosti da se međusobno volimo, poštujemo i pomažemo.