Hutbu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine danas je u Vali Recep Yazicioglu džamiji u Maglaju, održao muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

Muftija je u hutbi, između ostaloga, istakao: “Naša je vjerska obaveza čuvati državu. Naravno, mi nećemo državu koja će omogućavati slobodu samo muslimanima. Mi hoćemo državu koja će omogućiti slobodu i muslimani i katoliku, i pravoslavcu i jevreju i svim drugim ljudima koji će poštovati nas, a mi ćemo poštovati također njih.”

Nakon džuma namaza muftija Dizdarević je u pratnji glavnog imama Medžlisa IZ Maglaj mr. Nevres-ef. Hodžića posjetio “Park domovini” gdje je u prisustvu zvanica upriličena prezentacija instaliranih postamenata.

Nakon što je u martu 2022. godine izgrađen jarbol sa državnom zastavom, Medžlis IZ Maglaj je kontinuirano uređivao okolnu površinu nazvanu Park domovini na sjevernom ulazu u Maglaj. Sredinom ove godine instalirani su i postamenti na kojima su upisane godine koje su od velike historijske važnosti za Bosnu i Hercegovinu. Pored toga, prethodnih dana asfaltirana je i površina u jednom dijelu Parka domovini čime je uređenje istog uveliko privedeno kraju. Imajući u vidu da su finansijsku i drugu podršku za okončanje ovih radova pružile određene institucije, kao i pojedinci, Medžlis IZ Maglaj je danas za njih, a uoči predstojećeg Dana državnosti, priredio prezentaciju urađenog, sa posebnim osvrtom na instalirane postamente.

U svom obraćanju, na samom početku, glavni imam mr. Nevres-ef. Hodžić ukratko je predstavio ideju koju su u Medžlisu IZ Maglaj imali kada je započet projekat izgradnje Parka domovini, a onda se i zahvalio onima koji su finansijski i na druge načine podržali instaliranje postamenata i asfaltiranje platoa. Instaliranje postamenata finansiralo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica na čijem je čelu bio tadašnji ministar Edin Ramić. Troškove asfaltiranja platoa, pored Medžlisa IZ Maglaj, finansiralo je Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona i Općina Maglaj pa je ovo bila prilika da se predstavnici Medžlisa, glavni imam i predsjednik Izvršnog odbora Reuf Husejnović, zahvale i ministru Adnanu Sirovici i načelniku Mirsadu Mahmutagiću. Zahvalnost je upućena i maglajskom arhitekti Maidu Alispahiću koji je besplatno uradio idejno rješenje za ovo, dodatno uređenje Parka domovini.

S obzirom na činjenicu da je selekciju godina koje su upisane na kamenim pločama postamenata izvršio historičar Berin Čičkušić, on je, nakon obraćanja glavnog imama, prisutnima objasnio važnost istih u višestoljetnom postojanju države Bosne i Hercegovine. Potrebno je kazati da je svojevrsnu recenziju odabranih godina izvršio Hajrudin Mešić, profesor historije u Gazi Husrev-begovoj medresi. Obojici profesora historije Medžlis IZ Maglaj se srdačno zahvaljuje.

Po obilasku svih postamenata i prezentiranja istih, prisutnima se ukratko obratio načelnik Općine Maglaj Mirsad Mahmutagić i ministar Adnan Sirovica, a onda, na kraju i muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević. Potrebno je napomenuti da je muftija zenički od samog početka podržavao ovaj projekat i davao određene smjernice. U svom današnjem kratkom obraćanju muftija Dizdarević je, ističući razliku u značenju, govorio o važnosti zemlje, domovine i države.

Svi prisutni su iskazali zadovljstvo što je Park domovini, na samom ulazu u Maglaj, ovako lijepo uređen i što će, sadržajima koji se u njemu nalaze, ukazivati na važnost države Bosne i Hercegovine i njene višestoljetne historije.Čestitamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine, naše jedine domovine.