U nedjelju, 17. aprila 2022. godine poslije teravih-namaza, Medžlis Islamske zajednice Zenica priredio je u džematu Blatuša centralni program u povodu obilježavanja mubarek noći Lejletu-l-Bedra.

Program su izveli imami Medžlisa Zenica: hfz. Harun-ef. Efendić, hfz. Fahir-ef. Arnaut, hfz. Amir-ef. Kaknjo, hfz. Sead-ef. Šahinović, te članovi Mreže mladih džemata Blatuša.

Programu je prisustvovao i glavni imam mr. Jakub-ef. Salkica koji se na samom početku svečanosti obratio prisutnima i zahvalio se džematlijama na prisustvu čineći dovu za sve ibadete u mubarek Ramazanu. Domaćin programa bio hfz. Sulejman-ef. Rafuna, a gost centralne svečanosti bio je muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević koji je govorio o značaju Bedra, te porukama Bedra za naše vrijeme.

“Pravilo u doba Medinske epohe islama je bila Kur'anska naredba da se strpe, sve dok im Uzvišeni nije objavio sljedeće ajete: ‘Dopušta se odbrana onima koje drugi napadnu, zato što im se nasilje čini – a Allah ih je, doista, kadar pomoći – onima koji su ni krivi ni dužni iz zavičaja svoga prognani samo zato što su govorili: ‘Gospodar naš je Allah!’. A da Allah ne suzbija neke ljude drugima, do temelja bi bili porušeni manastiri, i crkve, i havre, a i džamije u kojima se mnogo spominje Allahovo ime. A Allah će sigurno pomoći one koji vjeru Njegovu pomažu – ta Allah je zaista moćan i silan.’

Musliman se nikada ne treba boriti da samo muslimanima bude široko, ne smije se nikada boriti samo da džamijama bude lijepo. Ovaj ajet nas uči da pod muslimanskom zastavom i muslimanskom sigurnošću mora biti široko i crkvama, i sinagogama, i manastirima i naravno muslimanima i džamijama. Historija pokazuje da su ovi ajeti, mnogi drugi ajeti ali i Poslanikova praksa, od muslimana napravili takvu zajednicu da su samo u muslimanskom prostoru opstajali svi vjerski objekti. Musliman kada se bori, bori se za univerzalne principe – musliman se nikada ne bori samo za sebe. Muslimani su se onda na Bedru, ali i danas, borili i bore da svima bude dobro.”

(www.mizzenica.ba)