Promocija multimedijalnog, naučno-istraživačkog i edukativno-izložbenog projekta „Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne“ održat će se u Hotelu Zenica, u četvrtak 15. septembra 2022. godine u 19,30 sati.

O projektu će govoriti dr. Dževad Hodžić, dr. Haris Dervišević, mr. Meho Šljivo i mr. Seid Eminović.
Na promociji će se obratiti muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

Promocija ovog projekta bit će održana i u Tešnju, u petak, 16. septembra 2022. godine u 18:00 sati u atriju Medžlisa IZ Tešanj.

Multidisciplinarna i multimedijalna izložba pod nazivom ”Pod nebom vedre vjere – islam i Evropa u iskustvu Bosne”, u čijoj pripremi i realizaciji  sudjeluje veliki broj  istaknutih naučnika iz oblasti društvenih i  humanističkih nauka, te veliki broj istraživača na terenu, prvi put će, kroz najsavremenije modalitete produkcije i prezentacije, ponuditi i kritički valorizirati bogat material sakupljen iz brojnih domaćih i međunarodnih muzeja, galerija,  privatnih kolekcija, arhiva, instituta, biblioteka, a koji predstavljaju dinamičnu, složenu i sadržajnu društveno-političku historiju islama, islamske duhovnosti, kulture, nauke i umjetnosti na području Bosne i Hercegovine, u izazovima različitih historijskih epoha i u njenim doprinosima evropskoj i svjetskoj kulturi, duhovnosti i baštini.

U dvadeset tri sekcije bit će zastupljeni, sučeljeni i dovedeni u vezu arhivski dokumenti, faksimili, rukopisi, historijske karte, makete, stare razglednice, knjige i periodika,  fotografije, audio, video, 3D zapisi, modeliranje u AR/VR tehnologiji te brojni skupocjeni artefekti koji pripadaju domeni likovnih i primijenjenih umjetnosti.

Projekat izložbe ”Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” ima za cilj da predstavi:

  • bosanskohercegovačke muslimane i islam u njihovom autentičnom i duhovnopovijesnom licu, humanističkim idealima, kulturnom bogatstvu i univerzalnim moralnim i civilizacijskim vrijednostima;
  • humane, socijalne, moralne i esteteske vrijednosti, kulturne i civilizacijske tekovine, i potencijale bosanskohercgovačkog islama;
  • dijalošku otvorenost, sposobnost za suživot, demokratske vrijednosti i pluralni društveni život;
  • vitalnost, dinamičnost i kreativnost u njihovim naučnim, obrazovnim, kulturnim i društvenim odgovorima na povijesne izazove;
  • islamsku umjetnost i umjetničke forme, sadržaje i izraze inspirirane islamskim osjećanjima i razumijevanjem lijepog u Bosni i Hercegovini.

Pored navedenih, ovaj naučno-istraživački i multimedijalni projekat također ima za cilj:

  • izgradnju i jačanje povjerenja kulturne razmjene i približavanja među narodima, nacijama i vjerskim zajednicama u zemlji, regionu i Evropi;
  • jačanje i podršku bosanskohercegovačkog puta u EU, odnosno njenog integracijskog procesa;
  • temeljitije i samosvjesnije bošnjačko i bosanskohercegovačko upoznavanje s vlastitim duhovnim, kulturnim, civilizacijskim, političko-pravnim korijenima, tradicijom i baštinom.