U Zenici je danas potpisan ugovor između Muftijstva zeničkog i kompanije Arcelor Mittal kojim će se regulisati saradnja na završetku izgradnje Islamskog centra u Zenici.

– Ugovor se odnosi na završetak i opremanje Islamskog centra. Arcelor Mittal nije obična firma kada je u pitanju odnos prema našem gradu. Ona je na neki način zaglavni kamen historije našeg grada i dio njegovog identiteta. Isti slučaj je i sa kompleksom Sultan Ahmedove džamije u kojem se gnijezdi naš novi centar. Stoga smo zahvalni ovoj kompaniji na prepoznavanju njegove važnosti za sve građane – rekao je muftija zenički hafiz doc. dr. Mevludin Dizdarević.

Kako je pojasnio muftija Dizdarević, Centar će različitim sadržajima svakodnevno biti na raspolaganju svim građanima.

– Tu će biti prostori za sve generacije i sadržaji koji se tiču svih ljudi ovog grada. Tu će biti konferencijske sale, velika biblioteka sa čitaonicom, vrtić, centralni zenički mekteb, restoran i poslovni prostori. Dakle, ovdje će svi naši sugrađani naći prostor za sebe, osobito zbog toga što se Centar nalazi u historijskoj jezgri Zenice – poručio je muftija Dizdarević.

Prema riječima rukovodstva kompanije Arcelor Mittal, ova pomoć je način da se pokaže odgovornost prema Zenici i njenim građanima.

Islamski kulturni centar su okarakterisali kao veliki napredak za Zenicu, a završetak njegove izgradnje će pomoći sa 300.000 KM.

– Smatramo da je edukacija veoma važna za budućnost bilo kojeg grada i u ovom smjeru podržavamo i izgradnju biblioteke u Islamskom kulturnom centru, što će zaista donijeti velike razlike u ovom gradu. Još jednom vam svima zahvaljujem na prilici da budemo dio ovog projekta – izjavio je Nikhil Mehta, generalni direktor Arcelor Mittal-a.

Uz već spomenutu kulturnu i edukativnu dimenziju, Centar će doprinijeti svakodnevnim vjerskim aktivnostima koje realizuje Medžlis Islamske zajednice Zenica.

– Ova pomoć je došla u pravi trenutak, baš sad kada su nam sredstva najpotrebnija, kad završavamo i izvodimo završne radove. Arcelor Mittal nam je pomogao baš kad treba, stoga im se i ovom prilikom želim zahvaliti u ime Medžlisa – Besim Begić, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zenica. 

Planirano je da radovi na ovom Islamskom centru, sa više od 5.500 kvadratnih metara, budu završeni do septembra ove godine.