U srijedu, 19. jula 2023. godine, muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević prisustvovao je mevludskoj svečanosti povodom Nove hidžretske godine u džematu Miljanovci, Medžlis Islamske zajednice Tešanj.

Mevludski program sastojao se od učenja Kur’ana, mevluda, ilahija, dove i prigodnih obraćanja, a izveli su ga imami i hor Medžlis IZ-e Tešanj.  Dobrodošlicu i zahvalu za prisustvo izrazio je džematski imam Raif-ef. Hasak, a prigodna predavanja o fadiletima, poukama i porukama Hidžre održali su muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević  i glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašić, a u okviru Tezkiretname na šehida pripadnika Armije R BiH rahmetli Mehemda Omerbašića (učenika drugog razreda GHM Sarajevo iz ovog džemata) u svom obraćanju podsjetio je vojni imam iz kasarne Doboj Nedžad Ljavaković.

Govoreći o značaju Hidžre muftija je istakao da je u Hidžri učestvovao mali broj ljudi i po tome bi ona bila zanemariv historijski događaj,“ ali su njene posljedice kolosalne i zato je to historijski značajan događaj ne samo za muslimane nego i za cijelo čovječanstvo.“ Muftija je podsjetio da nas Poslanik, a. s., i kroz Hidžru uči: „da je za uspješnu realizaciju nekog djela, pored pouzdanja u Allaha dž. š.,  potrebno planirati i izvršiti sve potrebne pripremne radnje kao što je Poslanik ,a. s., pripremio Hidžru, odnosno putovanje oko 500 KM kroz pustinju sa neprijateljem za leđima, uključujući pri tome u realizaciju i druge sudionike, a što nas upućuje na potrebu zajedničkog rada i djelovanja za opće dobro“.