U ponedjeljak 28. marta 2022. godine, u Muftijstvu zeničkom održana je 16. redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva zeničkog, kojom je predsjedavao muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali: dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog i rukovodioci službi Muftijstva, razmatrane su sljedeće tačke dnevnog reda: mektebska pouka u 2021/22. mektebskoj godini, nastavni predmet Islamska  vjeronauka u školskoj 2021/22. godini, pripreme za ramazan 1443. h. g., obilježavanje 7. Maja – Dana džamija, kao i druga aktualna pitanja.

Središnja tema ove sjednice Savjeta bila je pripreme za ramazan 1443. h. g. U tom smislu donešeni su zaključci koji tretiraju pitanja organiziranja ramazanskih aktivnosti, a u skladu sa Uputstvom Rijaseta IZ u BiH.

Glavnim imamima sugerirano je da se pored redovnih ramazanskih tema u toku ovogodišnjeg ramazana posebno tretiraju i teme jedinstva muslimana, sjetve i štednje.

Također, Savjet je konstatovao da su takmičenja polaznika mektebske pouke na nivou medžlisa kao i takmičenja iz nastavnog predmeta Islamska vjeronauka na nivou medžlisa i Muftiluka uspješno organizirana.

Na sjednici je razmatrano još nekoliko pitanja iz domena rada Muftijstva zeničkog.