“Dan bijelih traka” obilježava se danas, kako u Bosni i Hercegovini, tako i širom svijeta, u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti. Dan bijelih traka obilježava se, ne samo u BiH nego i u nekoliko gradova širom svijeta, gdje preživjeli Prijedorčani danas žive.

Sistematska istrebljenja Bošnjaka i Hrvata s područja Prijedora počela su su od 23. do 26. maja 1992. godine, kada su naoružane srpske snage napale prijedorska naselja Hambarine i Kozarac, a već tada su otvoreni logori smrti Omarska, Keraterm, Trnopolje.

Potom su srpske vlasti u Prijedoru 31. maja 1992. godine, putem lokalne radiostanice, uputile naredbu stanovnicima nesrpske nacionalnosti da svoje kuće i stanove obilježe zastavama ili čaršafima i da pri izlasku iz svojih domova stave bijele trake oko ruku. Ovakva naredba podsjetila je svijet na najmračniji period čovječanstva i sudbinu Jevreja u Evropi, koji su, noseći žutu zvijezdu, doživjeli veliki pogrom.

Alija Tabaković, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda entiteta RS, naredbu o nošenju bijele trake opisao je kao “provedbu nacističkog proglasa”. 

– Davne 1939. godine nacistički režim je izdao proglas da se obilježi jedna etnička grupa i time započne etničko čišćenje i masovni zločini. Vjerovalo se da se to više neće desiti. Nažalost bili smo ukrivu. Nacistički proglas je zaživio ponovno 31. maja 1992. godine. Nakon naredbe da nesrpsko stanovništvo nosi bijele trake i obilježi svoje kuće bijelim čaršafima počela je provedba nacističkog proglasa. Rezultat je 3.176 ubijenih Prijedorčana. Neka im je vječni rahmet – istakao je Tabaković.

Porodice ubijenih su ogorčene. Mnogi ni nakon 30 godina nisu pronašli posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Među onima koji traže ubijena tijela je i Fikret Bačić, iz Zecova kod Prijedora. Fikretu je ubijeno 29 članova porodice. Ubijeni su Fikretova supruga, majka, brat, bratova djeca… Ubijena su i Fikretova djeca. Sin Nermin imao je 12 godina. Kćerka Nermina bila je šest godina mlađa. Ubijen mu je i dvogodišnji bratić Ernest.

Nema grobnice koju nije obišao, ali nema ih. Tužno je da na 30. godišnjicu obilježavanja početka strašnih zločina ne postoji spomen-obilježje barem za 102 ubijene prijedorske djece. Incijative su postojale, ali volje nije bilo.

“Dan bijelih traka” uprkos zabranama od stranke načelnika PU Prijedor, obilježit će se simboličnom mirnom protestnom šetnjom kroz prijedorsko šetalište i na Gradskom trgu.

“Dan bijelih traka” bit će obilježen i u Sarajevu. U 13.00 sati planiran je kratki performans ispred sarajevske katedrale, sa 102 djece, koliko ih je ubijeno u Prijedoru.

Pored sjećanja na nevino ubijene, na Dan bijelih traka, članovi Omladinske organizacije „Princip“ na Malom gradskom trgu u Prijedoru slavit će rođendane, i to premijeru Mađarske Viktora Orbana i vlasniku „Pink“ televizije Željka Mitrovića. Podnijeli su za to zahtjeve Policijskoj upravi, a planirano je da skup bude održan od 10.00 do 14.00 sati i, kako su najavili, očekuje se više od 1.000 ljudi.

Nova je to provokacija i stavljanje soli na ranu preživjelim prijedorskim žrtvama i porodicama ubijenih.

(A.N./Preporod.info)