U džematu Lukovo Polje, u subotu 09. septembra je proučena hafiska dova i upriličena promocija novog hafiza na području Medžlisa Islamske zajednice Zenica, hafiza Ahmeda Abu-Gazi. Hafiskoj dovi su prisustvovali izaslanik Reisul-uleme hafiz dr. Abdulaziz ef. Drkić, a u ime Muftijstva zeničkog hafiz dr. Safet ef. Husejnović – voditelj škole Hifza MIZ Zenica, direktor Fondacije Hifz Časnog Kur'ana dr. Džemal Muslih, hafizi i imami zeničkog medžlisa.

Riječima dobrodošlice u ime domaćina se obratio hafiz Zehrid ef. Rešić i hafiz Amir ef. Kaknjo, a prisutni hafizi su učili dijelove Kur'anskog teksta. Hafiz Ahmed je proučio kratke sure nakon čega je proučena i hafiska dova te zvanično uručena diploma Hafiza Časnog Kur'ana.

U ime Reisul-uleme i Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH diplomu hafiza Časnog Kur'ana uručio je izaslanik reisul-uleme hafiz dr. Abdulaziz ef. Drkić koji je prenio selame i čestitke novom hafizu, a u svom obraćanju džematlijama poručio: “Hafiz Ahmed, danas je primio jedan poseban dar. Jer se hifz naravno postiže trudom, ali mi vjernici vjerujemo da je to dar Božiji koji primamo baš onako kako ga je primio Božiji poslanik, a.s. Znamo i da se hafiz Kur'ana preko hifza veže za Allaha, dž.š., jer posebna silsila hafiza i učitelja seže ni manje ni više nego do Allaha Uzvišenog. Jer je On Uzvišeni, iz svoje neizmjerne milosti spustio Kur'an u srce Poslanika a onda njega inspirisao da to Kur'ansko svjetlo prenese svojim ashabima i iz generacije u generaciju, do današnjih dana.”

Hafiz Ahmed Abu-Gazi, sin Muzafera i Behise, rođen je 12. 05. 2004. godine u Zenici. Trenutno je student druge godine na Mašinskom fakultetu u Ammanu, Jordanu. Pred komisijom Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini, cijeli Kur’an je proučio u periodu od 22. do 26. Augusta – za pet dana učeči dnevno po šest džuzova, i time stekao časno zvanje Hafiz Časnog Kur’ana. Muhafiz mu je bio hafiz Zehrid ef. Rešić.

(mizzenica.ba)