U srijedu 12. oktobra 2016. godine u Uredu muftije zeničkog u Zenici održan je sastanak na kojem se razgovaralo o izgradnji džamije u zeničkom gradskom naselju Crkvičko brdo. Sastankom je predsjedavao muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović, a su prisustvovali: mr. Selver Keleštura, v.d. gradonačelnika Grada Zenica, gosp. Muhamed Begagić, predsjednik IO MIZ Zenica, mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam MIZ Zenica, gosp. Suad Kaknjo, vlasnik preduzeća ”Arel” d.o.o. Zenica, gosp. Asim Kaknjo, projektant i gosp. Edin Kavazović, sekretar Muftijstva zeničkog.

Vlasnik preduzeća ”Arel” d.o.o. Zenica Suad Kaknjo muftiju zeničkog ranije je obavijestio da je donio nijet da samostalno izgradi jednu džamiju u Zenici, te da je njegova želja da džamija bude izgrađena u navedenom naselju. Suadov sin Asim, projektant, prezentirao je učesnicima sastanka idejni projekat džamije. Prisustvo v.d. gradonačelnika na sastanku iskorišteno je za razgovor o operativnim postupcima koji će prethoditi početku izgradnje, koja je planirana za Dan džamija – 7. maj 2017. godine.

Suad Kaknjo je četvrti vakif u Zenici koji je odlučio samostalno finansirati gradnju džamije. Dosada su izgrađene tri džamije u naseljima Nova Zenica (vakif Fikret Avdić), Varošište (vakifi braća Ismet i Besim Begić) i Brist (vakifi braća Salko i Jesenko Džananović). Muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović, između ostaloga, čestitao je vakifu na nijjetu za ovo hair djelo, naglasivši da je sretan što među Bošnjacima imamo čestitih, darežljivih i spremnih da žrtvuju svoj imetak na Božijem putu. Također, muftija zenički zamolio je predsjednika i glavnog imama MIZ Zenica da pokrenu propisane procedure kod organa Islamske zajednice u vezi sa izgradnjom navedene džamije.