Uprava za pravne i administrativne poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u saradnji sa konsultantskom firmom Imtec d.o.o., danas je organizirala edukaciju za korištenje elektronskog protokola Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Microsoft 365 paketa, s ciljem upoznavanja i edukacije sekretara medžlisa Muftijstva zeničkog s implementacijom projekta Informacionog sistema Islamske zajednice, kao i korištenja elektronskog protokola i Microsoft 365 paketa.

Edukacija je održana u prostorijama Muftijstva zeničkog, a moderator edukacije bio je Adnan Husić rukovodilac Službe za ekonomske i pravne poslove u Muftijstvu.

Poseban segment edukacije bilo je predstavljanje i upoznavanje s načinima korištenja elektronskog protokola u kreiranju predmeta i službene korespondencije sa Rijasetom.

Na samom početku prisutnima se obratio muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, koji je učesnicima ove edukativne radionice zaželio dobrodošlicu i uspjeh u radu.

Uvodno obraćanje imao je Zijad Suljić, voditelj Odjela za standardizaciju, gradnju i opće poslove, koji je prisutne upoznao sa hronološkim slijedom razvoja Informacionog sistema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a potom su uslijedila izlaganja Elvisa Crnića, menadžera razvoja u Imtec d.o.o., Amera Kulića, voditelja Odsjeka za opće poslove i informatizaciju i Amira Sakića, rukovodioca Centra za obuku i kadrove.

Oni su putem prezentacija i praktičnog dijela dali osnovne smjernice i uputstvo za korištenje elektronskog protokola i Microsoft 365 paketa.

Edukacija je bila nastavak edukacije sekretara medžlisa koja će biti okončana 9. maja 2024. godine. Nakon toga slijedi i edukacija sekretara ustanova u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Korespondencija medžlisa s Rijasetom, putem elektronskog protokola, trebala bi zvanično početi u ponedjeljak, 3. juna 2024. godine.