U organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini i Muftijstva zeničkog, uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Ze-Do kantona danas je na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici održan seminar za nastavnike i profesore Islamske vjeronauke sa područja Muftiluka zeničkog.

Seminaru za su prisustvovali muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport prof. dr. Spahija Kozlić, šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice prof. dr. Nezir Halilović, stručni savjetnik za oblast obrazovanja u Pedagoškom zavodu Zenica mr. Emina Grabus, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva Edin-ef. Kavazović, te vjeroučitelji osnovnih i srednjih škola sa područja Muftiluka zeničkog.

Seminar je počeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i uvodnim obraćanjem moderatorice seminara mr. Emine Grabus te promocijom projekta ”Pod nebom vedre vjere” koji je prezentovao prof. dr. Nezir Haliović. Zatim se sa temom ”Moralne dileme savremene edukacije. Ili: gubi li nomos snagu?” prisutinima obratio prof. dr. Spahija Kozlić, a vjeroučiteljima se obratio i muftija zenički sa temom ”Prednosti institucionalnog rada za afirmaciju duhovnosti”.

Ministar Kozlić govoreći o moralnim dilemama savremene edukacije, između ostaloga, istakao je inkluziju, naglasivši: “Čovjek je čovjek, a svijet je svijet.” Čovjeka se definira kao mikrokosmos, kao jedno neponovljivo biće. Ono nije slučajno tako. To neponovljivo biće ne trebamo podrazumijevati, trebamo ga uzeti u obzir. Zato, vi prosvjetni radnici, radite najplemenitiji, ali i najodgovorniji posao. Kada ulazite u učionicu uđite stom mišlju, da djeca kojoj predajete hoće da ih nešto naučite, da im budete primjer.”

Muftija Dizdarević zahvalio se vjeroučiteljima na postignutim rezultatima, te ukazao na važnost i značaj vjeronauke u odgojno-obrazovnom procesu.

“Da bi govor o Islamu bio vjeran sebi, on mora biti institucionaliziran, mora biti uokviren i mora biti zadan.” istakao je muftija zenički.

Nakon prvog dijela seminara promoviran je i priručnik “Poslanik Muhammed, a.s., u mom životu” a promotori su bili: mr. Sehija Dedović, predsjednica CEI Nahla, mr. Mevlida Mešanović, pedagoginja i autorica udžbenika i prof. dr. Nezir Halilović.