U Zenici je danas počeo seminar za aktiviste Mreže mladih sa područja muftiluka zeničkog koji u suradnji sa Muftijstvom zeničkim organizuju Uprava za vjerske poslove, Uprava za vanjske poslove i dijasporu, te Centar za dijalog – Vesatijja.

Pozdravnim riječima se u ime organizatora obratio dr. Enes Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade koji je kazao kako je rad omladine u medžlisima i džematima prepoznat.

– Tema koja je okvirno postavljena je sadržajna, zanimljiva i važna, a unutar nje su i neke pojedinačne oblasti koje ćemo u naredna dva dana realizirati. Ovaj seminar je i poruka da Rijaset želi još više dati intenziteta kada je u pitanju rad sa mladima. Prepoznati su vaš trud, rad i aktivnosti, a putem ovih seminara vas želimo osnažiti kako biste u budućem radu mogli dati i dodatni doprinos – poručio je dr. Svraka.

Seminar je zvanično otvorio muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević koji je ukazao na važnost ideala u ljudskom životu.

– Surom Asr nas Gospodar upozorava da je besmislen onaj život koji nije oplemenjen višim idealima. Stoga i kroz ovaj seminar nastojimo dati još više smisla našim životima. Svjesni smo i toga da su osnovni resurs jedne zajednice ljudi koji imaju kapacitet i žele da se razvijaju, a danas ste to vi koji sjedite ispred nas – poručio je muftija Dizdarević.

Muftija Dizdarević: Viši ideali daju smisao životu

Ukazao je na značaj omladine za jednu društvenu zajednicu o kojoj se, kako je naglasio, nema uvijek potpuna svijest.

– Bez obzira koliko značajnim vi sebe smatrali, šta trenutno mislili o sebi, u budućnosti ćete preuzimati značajne društvene obaveze, pa je važno da danas i drugim danima razgovarate o ovim temama sa autoritetima našeg naroda u različitim oblastima – istakao je dr. Dizdarević.

Seminar naziva “Njegovanje vjerskog, nacionalnog i institucionalnog identiteta” će trajati dva dana vikenda, a tematski će tretirati pitanja kontinuiteta pamćenja, autoriteta u vjeri, alternativne vjerske scene, jezičkog i kulturnog naslijeđa, te historije institucije Islamske zajednice.

U svojstvu predavača mladima će govoriti dr. Mustafa Cerić, dr. Senad Ćeman, mr. Medina Mehmedović Mulalić, dr. Enes Svraka, te Hadžem Hajdarević.

Za učesnike je, uz edukativni, planiran i rekreativni dio seminara, a po završetku programa će im biti uručeni certifikati.