Iftar za profesore odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice – U petak, 31. marta 2023. godine, u Medžlisu Islamske zajednice Tešanj održan je 17. tradicionalni iftar za profesore odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice u BiH.

Na poziv Medžlisa IZ Tešanj ove godine iftaru su prisustvovali slijedeći predstavnici islamskih odgojno-obrazovnih ustanova: dr. Mustafa Hasani – dekan (Fakultet islamskih nauka u Sarajevu), dr. Ekrem Tucaković, dr. Nezir Halilović i Seid Eminović (Rijaset), Edin Kavazović (Muftijstvo zeničko), dr. Izet Pehlić (IPF Zenica), dr. Izet Terzić (IPF Bihać), Naser Mehmedović i Salih Haušić (Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu), hfz. Mirnes Spahić, Mehmedalija Čandić i Bekir Šabić (Behram-begova medresa u Tuzli), Dževdet Šošić – direktor, dr. Muharem Dautović, dr. Nermin Šušić i Safet Durguti (Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku), Dženan Handžić – direktor, Dženan Rezaković, hfz. Haris Delić i Emir Uzunalić (Medresa “Osman ef. Redžović” u Visokom), Zuhdija Handanović – direktor, hfz. dr. Rifet Šahinović i Harun Pajić (Medresa “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu), Muris Spahić – direktor i Šaćir Kobilica (Medresa Reis Ibrahim ef. Maglajlić u Banjoj Luci).

Nakon iftara, spomenuti profesori i alimi posjetili su tešanjske džemate i održali prigodna predavanja pred teravih-namaz.

Ifar Udruženja privrednika Tešanj – Udruženje privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj organiziralo je 11. tradicionalni iftar kojem su prisustvovali muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašić, te predstavnici privrednog, društvenog i političkog života, od federalnog premijera i ministara u Vijeću ministara BiH, do predstavnika zakonodavne vlasti svih nivoa i većine ministara u Vladi ZDK.

Prisutnim se besjedom obratio i muftija zenički, čestitajući tešanjskim privrednicima na poslovnim uspjesima i iskazanoj odgovornosti prema Islamskoj zajednici, a posebno prema obavezi izdvajanja zekata u Bejtu-l-mal.

Nakon iftara, muftija zenički u pratnji glavnog imama posjetio je džemat Vukovo, koji već dugi niz godina slovi kao najuspješniji džemat u akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra. Prije teravih-namaza prisutnim džematlijama obratio se muftija zenički, koji je ukazao na blagodati mubarek ramazana, posebno na blagodati posta.

Muftija se nakon teravih-namaza u prostorijama medžlisa sastao sa predstavnicima odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice, zahvalio im se na dolasku, te izrazio nadu da će se i dalje nastaviti dobra saradnja Medžlisa IZ Tešanj sa odgojno-obrazovnim ustanovama IZ-e u BiH.