U organizaciji Muftijstva zeničkog i Pedagoškog zavoda Zenica na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici u četvrtak 27. juna 2019. godine održan je stručni seminar za vjeroučitelje sa područja Muftiluka zeničkog.

Na seminaru su tretirane teme: „Kompetencije učitelja“ i „Mjerljive dimenzije vjeroučitelja kao uzora“.

Seminaru su prisustvovali muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici hfz. prof. dr. Halil ef. Mehtić, šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku doc. dr. Nezir Halilović, savjetnica za Islamsku vjeronauku u Pedagoškom zavodu Zenica mr. Emina Grabus, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva Edin Kavazović, te vjeroučitelji osnovnih i srednjih škola sa područja Muftiluka zeničkog.

U prvom dijelu seminara prisutnim vjeroučiteljima sa riječima dobrodošlice obratio se dekan Islamskog predagoškog fakulteta hfz. prof. dr. Halil ef. Mehtić. Nakon obraćanja dekana, prisutnima se obratila savjetnica za Islamsku vjeronauku u Pedagoškom zavodu Zenica mr. Emina Grabus, koja je iskoristila ovu priliku da u svoje ime, te u ime vjeroučitelja sa područja Muftiluka zeničkog čestita muftiji zeničkom hfz. dr. Mevludin ef. Dizdareviću izbor na ovu značajnu funkciju.  

Na kraju prvog bloka, prisutnim se obratio muftija zenički, koji se zahvalio vjeroučiteljima na postignutim rezultatima,  ukazao na važnost i značaj vjeronauke u odgojno-obrazovnom procesu, te istakao važnost jače saradnje vjeroučitelja sa roditeljima i Islamskom zajednicom. Ističući kako je i sam nekada bio vjeroučitelj muftija je poručio vjeroučiteljima da razumije probleme sa kojima se susreću i da u njemu uvijek imaju saradnika za njihovo rješavanje.

U drugom bloku seminara vjeroučiteljima se stručnom temom „Kompetencije učitelja“ obratila  mr. Emina Grabus, savjetnica za Islamsku vjeronauku u Pedagoškom zavodu Zenica.

Nakon izlaganja mr. Grabus, doc. dr. Nezir Halilović prisutnima je približio temu „Mjerljive dimenzije vjeroučitelja kao uzora“.